14. februar  2020. 14.17  →  17.02 | Izvor: RTV(Rada Stajić)

Kobasica iz Turije za narodni kazan Subotičana

SUBOTICA -

"Turijska kobasicijada" obradovala je Subotičane pravim vojvođanskim kobasicama, a Narodnoj kuhinji Crvenog krsta, na čijem kazanu je 1.200 nasiromašnijih sugrađana, poklonila 50 kilograma proizvoda koji je ubeležen i u Ginisovu knjigu rekorda.

video icon

Sveže, pečene ili sušene, ali sve primamljive i ukusne ...Kobasice su i ovoga puta brojne Subotičane privukle tezgama prodavaca iz Turije.

kobasica, 2

"Mi imamo naš poseban, vojvođanski recept. Kobasice pravimo po staroj, uvek istoj recepturi: od mesa svinja koje sami gajimo i sa domaćim začinima koji našim kobasicama daju poseban ukus i miris", objašnjava Ljuban Jocić, prodavac kobasica iz Turije.

Subotičani kažu da vole da kupe kobasice iz Turije jer su primamljive kako zbog ukusa tako i zbog cene.

"Lepo su začinjene i ukusnije od drugih. Moja porodica ih jako voli", kaže jedna Subotičanka.

I ostali Subotičani, koji su čekali u redu da kupe kobasice iz Turije, dele isto mišljenje.

"Fine su kobasice iz Turije, probao sam ih. Ranije sam kupovao i kuvane i pečene, a sada ću kuvane", kaže jedan penzioner.

Turijci kažu da ne postoji bolja kobasica od one koju oni prave po tradicionalnom, vojvođanskom receptu.

"Turijska kobasica je poznata. Ima dobar kvalitet. Već 36 godina je pravimo s ljubavlju pa je zbog toga i najbolja", tvrdi Ranislav R. Stankov, predsednik Udruženja "Turijska kobasicijada".

"Turijska kobasicijada" već dve decenije gostuje u Subotici. I ovoga puta 50 kilograma kobasice poklonili su Narodnoj kuhinji Crvenog krsta, na čijem kazanu je oko 1 200 najsiromašnijih Subotičana.

"Mesne prerađevine koje smo dobili od njih na poklon mi ćemo već u nekoliko narednih dana iskoristiti za pripremu toplih obroka korisnicima Narodne kuhinje Crvenog krsta", kaže Miodrag Varo iz Crvenog krsta Subotica.

Predstavnici grada izrazili su zahvalnost na doprinosu koji "Turijska kobasicijada" pruža najvećoj Narodnoj kuhinji u Vojvodini, ali i podsetili da i grad čini sve kako bi bili zbrinuti oni koji obrok traže na narodnom kazanu.

"Grad Subotica je u budžetu za 2020. godinu opredelio 31,2 miliona dinara za program Narodne kuhinje", podsetio je Ilija Đukanović, član Gradskog veća Subotice zadužen za socijalnu politiku.

Gostovanje "Kobasicijade" u Subotici uvertira je za glavnu manifestaciju koja će poslednjeg vikenda u februaru biti održana u Turiji.

"Turija je svuda poznata po "Kobasicijadi". Na glavnoj manifestaciji koja će biti održana 29. februara i 1. marta u Turiji, napravićemo kobasicu za Ginisa, dugu 2036 metara, a prodavaćemo je na metar", najavio je Miloš Jovanović, predsednik Organizacionog odbora "Turijske kobasicijade".

Organizatori "Kobasicijade" ističu da im je najvažnije da svima omoguće da uživaju u pravim vojvođanskim kobasicama.

 

Tagovi
Srodne vesti