');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

SASTANAK TRAJAO PET SATI Saopštenje Mitropolije i Vlade Crne Gore: Crkva ostaje pri stavu da se ZAKON MORA MENJATI

Crkva ostaje pri svom stavu da se mora govoriti o izmenama Zakona o slobodi veroispovesti, a ne o njegovoj primeni jer po mišljenju Crkve Zakon nije u skladu sa Ustavom ni međunarodnim standardima: to je zajednički zaključak obe strane nakon sastanka premijera Crne Gore Duška Markovića i mitropolita Amfilohija.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
amfilohije radovic i dusko markovic Foto: Tanjug/AP
amfilohije radovic i dusko markovic

Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, Vlada smatra da se kroz dijalog i izgradnju međusobnog poverenja, kao i kroz davanje dodatnih i odgovarajućih garancija ovaj Zakon može primenjivati kao moderan i usaglašen sa Ustavom i evropskim standardima.

Predstavnici Episkopskog saveta SPC u Crnoj Gori, na čelu sa mitropolitom Amfilohijem, predali su Vladi predlog koji podrazumeva izmene odredaba koje Crkva vidi kao sporne.

- Vlada je primila k znanju ovu inicijativu ocenivši da je za odgovor na to pitanje potrebno sveobuhvatno sagledavanje ne samo ovog Zakona nego i drugih mogućnosti koje nudi pravni sistem. Dogovoreno je da razgovori budu nastavljeni na ekspertskom nivou - navodi se u saopštenju Vlade.

Premijer Crne Gore Duško Marković i mitropolit Amfilohije danas u 11 časova počeli su razgovore o Zakonu o slobodi veroispovijesti, a završili su ih oko 16 sati.

Zakon je usvojen krajem decembra prošle godine, a njegovo povlačenje traži Mitropolija crnogorsko-primorska.

Pored Markovića, sastanku u Vili Gorica, u ime Vlade Crne Gore prisustvovaće i ministar pravde Zoran Pažin, ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović, ministar kulture Aleksandar Bogdanović i ministar za ljudska i manjinska prava Mehmet Zenka, pišu "Vijesti".

Iz Mitropolije je saopšteno da će sastanku prisustvovati članovi Episkopskog saveta SPC i rektor cetinjske Bogoslovije Gojko Perović.

Pročitajte još

U Savetu su, pored mitropolita Amfilohija, episkop budimljansko-nikšićki Joanike, zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, dioklijski Metodija i episkop umirovljeni zahumsko-hercegovačkog Atanasije.

Iz Vlade Crne Gore juče je saopšteno da je "ovo prvi sastanak na inicijativu premijera povodom Zakona o slobodi veroispovijesti i uverenja i pravnom položaju verskih zajednica nakon stupanja Zakona na snagu".