Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Обележавање 78. годишњице пробоја у Црвеном Крсту

rss

14.02.2020. Текст и фото: Божа Марковић

У четвртак, 12. фебруара 2020. у кругу Концентрационог логора Црвени Крст обележена је 78. годишњица пробоја логораша. Овај логор био је по узору на све њихове конц-логоре, велико мучилиште и место страдања Срба, Јевреја и Рома.

Обележавање 78. годишњице пробоја у Црвеном Крсту

Они су ту затварани и мучени, а посебно у двадестак самица, које су имале само мало светла кроз специјални отвор и терорисани изгладњивањем, смрзавањем и стајањем. Многи од њих су стрељани или остали на жицама логора приликом бекства, а највећи део је стрељан на Бубњу. Ту су заједно стрељани четници и комунисти, јер 809. Фелдкоманда Ниш их није разликовала и сви заробљеници су били таоци смрти. О томе сведоче кости и лобање које су изложене у витринама Конц логора Ниш, заједно са многим личним предметима, одећом и дечјим стварима.

Несносни услови у логору, батињање, натерало их је на очајницки чин бекства, које су извели на овај дан пре 78 година, при коме је њих око стотину остало мртво на жицама логора. Зато је на местима у логору и у жицама било овог дана заденуто мноштво црвених каранфила у знак сећања на невине жртве.

После помена и слова свештеника, скпу се обратио председник бораца Ниша, заменик градоначелника Ниша, а након тога уз звуке посмртног марша Војног оркестра КОВС венце су положили делегација Минисарства одбране РС, начелница Нишавског округа, Града Ниша, Полицијске управе Ниш. ГО Црвени Крст, Руског хуманитарног информационог центра, многа удружења родољуба, извиђача, Козачке војске Србије и велики број потомака страдалих логораша.

Након тога у великој тишини којом су изразили саосећање са страдалницима логора ученици, извиђачи и присутни, међу којима и страни држављани који живе у Нишу, као и један Јапанац који живи и ради у Румунији, обишли су павиљоне смрти и упознали се са богатом поставком Народног музеја Ниш о овом месту српског, јеврејског и ромског страдања.


# Ниш Божа Марковић - Несврћанин Црвени крст логор
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима