Vučić: SAD traže hitno ukidanje taksi 1Foto: BETA/MILOS MISKOV/MO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Minhenu, posle razgovora sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom, sa Amerikanci traže od kosovskih vlasti hitno ukidanje taksi na uvoz robe iz Srbije, a potom nastavak pregovora Beograda i Prištine.

Vučić je rekao da je zbog toga zahvalan Grenelu, državnom sekretaru Majku Pompeu, ali i predsedniku Donaldu Trampu, jer je to njegova politika.

Istakao je da je za nas ukidane taksi veoma važno, jer gubimo dosta novca, a samim tim umanjujemo i rast bruto domaćeg proizvoda i sredstva za investicije ili povećanje plata i penzija.

Vučić je, međutim, upozorio da ćemo verovatno i mi imati neki sličan pritisak američke administracije i ponovio da za Srbiju nema lakih pregovora, bez obzira na temu, a da nam je cilj uvek isti – jačanje ekonomije, očuvanje mira i stabilnosti, kao i naših nacionalnih interesa.

Komentarišući izjavu Aljbina Kurtija da se iza mini Šengena krije namera Srbije da stvori novu Jugoslaviju, Vučić je rekao da kosovski premijer očigledno ne poznaje dovolnjno ni svoju, ni istoriju regiona.

Ne želim da stvaram novu Jugoslaviju jer su nam se i dosadašnje uglavnom obijale o glavu, kazao je Vučić, dodavši da je iza njegove ideje samo želja da se obezbedi veći životni standard za Srbe i sve ostale koji se priključe mini Šengenu.

„Moj cilj je da obezbedimo slobodan protok robe, ljudi i kapitala i snažniju ekonomija svih u regionu, ali u Prištini to, nažalost, ne razumeju“, kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je najavio da će sutra u Minhenu biti potpisani okvirni sporazumi o otvaranju avio i železničke linije između Beograda i Prištine, ali je ukazao da to neće služiti ničemu ako u međuvremenu ne budu ukinute takse.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Minhenu da je zabrinut za situaciju u Bosni i Hercegovini posle odluka Ustavnog suda BiH, ali da se nada da će biti očuvani mir i stabilnost.

Posle razgovora sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD za pregovore Srbije i Kosova Ričardom Grenelom, Vučić je novinarima rekao da je to preneo američkom diplomati i dodao da se nada da će i Srbi i Bošnjaci razumeti da je „mir prioritetni interes svih“.

„Svako ko broji ljude i glave i potencijalno oružje, taj strašnu grešku pravi. Nadam se da ćemo imati snage da izbegnemo sve loše scenarije i da ćemo istovremeno da guramo ekonomiju napred“, kazao je Vučić.

Ustavni sud BiH odlučio je da je vlasnik državnog poljoprivrednog zemljišta u toj zemlji država BiH, a ne entiteti. Potom je na jučerašnjem sastanku zvaničnika Republika Srpske odlučeno da srpski predstavnici u institucijama BiH neće učestvovati u donošenju odluka dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu više ne bi bilo stranih sudija.

Vučić je rekao i da je u telefonskom razgovoru sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom „osetio dozu brige i zabrinutosti“ i da je „video da ga je pogodila“ odluka Ustavnog suda BiH.

„U subotu, na Dan državnosti Srbije, temeljnije ću razgovarati o tome sa Dodikom. Pre sastanka s Dodikom, u subotu ću imati sastanak sa predstavnicima udruženja i organizacija iz Crne Gore, na kojem će biti predstavnici srpskog naroda iz celog regiona“, rekao je Vučić.

On je kazao da „želi prvo sve da sasluša i da dobije sve informacije“, a potom da sačeka da prođe neko vreme, „da razmisli o svim opcijama i da sagleda sve posledice“, pre nego što donese odluku.

Vučić će sutra učestvovati na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Vučić: Minhenska bezbednosna konferencija velika prilika za investicije u Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da učešće je Minhenska bezbednosna konferencija velika priliku za privlačenje investicija.

Posle razgovora sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD za pregovore Srbije i Kosova Ričardom Grenelom, Vučić je novinarima u Minhenu rekao da će sutra na konferenciji učestvovati na dva panela i da će imati „16 sati sastanaka“.

„Na jednom panelu biću s nemačkim investitorima – to je od velikog značaja za Srbiju. Organizator konferencije Volfgang Išinger pozvao je investitore da dodju da bi Srbija mogla da se predstavi kao investiciona destinacija. To je velika čast i velika prilika“, kazao je Vučić.

Naveo je da će za javnost biti zatvoren drugi panel na kojem će učestvovati, s mnogo važnih ličnosti, i da tamo očekuje predstavnike Albanaca s Kosova.

Vučić je rekao da će se sutra sastati s ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jijem, što je ocenio kao „neverovatnu čast za Srbiju“, kao i s američkim senatorima i nemačkim poslanicima.

Dodao je da Srbija želi da privuče nove investitore i da „otvara granice u regionu i prema Evropi“.

„Moja ideja je da za nekoliko godina, kad idete iz Srbije na zapad, nemate granice u Hrvatskoj i Madjarskoj, da nemate granice kad idete u BiH, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Albaniju. Ako to uspemo, onda ćemo zaista da budemo slobodni u svakom smislu te reči, a ekonomski snažniji nego ikad“, ocenio je Vučić.

Vučić Kurtiju: Niko nema želju da pravi nove Jugoslavije

Povodom ocene premijera Kosova Aljbina Kurtija da je takozvani „mini Šengen“ pokušaj Srbije da stvori „četvrtu Jugoslaviju“, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je večeras u Minhenu rekao novinarima da „niko nema želju da pravi nove Jugoslavije“.

„Oni kao da čitaju ‘Zonu sumraka’ i ‘Treće oko’ – uvek imaju neke zavereničke teorije i misle da se nešto krije iza neke ideje. Iza moja ideje (o mini Šengenu) krije se snažna ekonomija, bolji život i za Srbe i za Albance. Ali ja vidim da on (Kurti) to ne razume, kod njih su ideje iz ranog 19. veka suštinske ideje. Ali to je njihova stvar, ne mogu da se mešam“, kazao je Vučić.

Ocenio je da su se „Jugoslavije uglavnom obile o glavu srpskom narodu“, da su Srbi iz Jugoslavija „izlazili prokazani ili poniženi“, a da su „neretko ostajali i bez stotina hiljada ljudi, kao u vreme Drugog svetskog rata, na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske“.

Vučić će sutra učestvovati na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, i imati niz sastanaka s učesnicima.

Novinarima je večeras rekao da će učestvovati na dva panela i da veruje da će na jednom od njih biti i predstavnici Albanaca s Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari