Nisu gladni, desi se dan, dva, kao kod svakog: Majka šestoro dece koja su ostavljena da ŽIVE SAMA kod Alibunara tvrdi da ih je redovno obilazila

NovostiOnline

13. 02. 2020. u 11:37

Srbiju je juče potresla vest da šestoro dece žive bez roditelja, da ih je majka napustila, dok im je otac u zatvoru

Нису гладни, деси се дан, два, као код сваког: Мајка шесторо деце која су остављена да ЖИВЕ САМА код Алибунара тврди да их је редовно обилазила

Foto: Printskrin RTS/Youtube

Majka šestoro dece, Klaudija, koja žive bez roditelja u Novom Kozjaku kod Alibunara pojavila se danas u kući u kojoj žive, te je između ostalog izjavila da "nije imala gde i da niko nije hteo da joj pomogne".


Srbiju je juče potresla vest da šestoro dece žive bez roditelja, da ih je majka napustila, dok im je otac u zatvoru. U teškim uslovima, deca starosti od tri do 16 godina sama se brinu o sebi, u trošnoj kući.


Njihova majka, pojavila se danas u kući u kojoj žive i tvrdi da se ona "žalila u Centru za socijalni rad, ali da nije imala gde sa decom".


Kako je ispričala novinarima, deca, od kojih najmlađe ima 3 godine, bila su sama "samo po dva tri dana", a prema njenim tvrdnjama, nije istina da su gladna, već su "uvek imali da jedu".


- Uvek sam vodila računa o njima. Nisam imala gde, koga god sam pitala za pomoć nije hteo da mi pomogne. Obraćala sam se Centru za socijalni rad, našla sam i stan u Karlovcu, rekla im da žena traži 7.000 evra da se stan kupi ili da se renovira, oni su rekli da se snađem. Ja sa 21.000 dinara ne mogu da se snađem - tvrdi majka šestoro dece, od kojih starija rade teške fizičke poslove kako bi mlađi imali šta da jedu.


Kako tvrdi, "nije istina da je napustila decu već da nije dolazila dok nije radila".


- Dolazio je suprug, posle sam se vratila, ostala sam bez posla. Tih četiri meseci dolazila sam nedeljom, čuli smo se preko telefona. Brinula sam da li imaju da jedu, a baba im je pomagala. Nikada nisu bili gladni, desi se dan, dva, kao kod svakog. Kada smo išli za pakete nisu nam dozvoljavali, dali su jednom i to je bilo sve. Nisam samo kriva ja, socijalno je mogla da pomogne, imali su malu kuću koja je prazna.




Majka se i protivi tome da deca odu u hraniteljsku porodicu.


- Ja se sa decom mučim pet i po godina sama, i ja decu ne dam, čak iako će biti u dečijem selu. Za početak tu im je baba, pristala je da idu kod nje i ja se slažem, bolje kod babe nego kod drugog - ispričala je majka.


Najstarija ćerka, Magdalena (16), ispričala je da "nije tačno da su bili zapostavljeni i ostavljeni od strane roditelja", piše Blic.rs.


DECA TREBALA DA ODU KOD BABE?


Kako saznajemo, deca bi trebalo da budu smeštena kod babe, u dogovoru sa Centrom za socijalni rad, dok njihova kuća ne bude potpuno renovirana. Međutim, najstariji sin Stevan (15), protivi se tom rešenju pošto smatra da, kako kaže "baba do sada nije imala značajniju ulogu u njihovim životima".


Direktor Centra za socijalni rad u Alibunaru Zoran Prebiračević rekao je juče za RTS da su "primetili da majka zanemaruje decu".


- Pošto je cilj da deca žive u prirodnim i porodičnim uslovima, mi smo dali sve od sebe da se stvore bolji uslovi da ona živi sa njima. Ona nam je uvek davala izjavu da će biti sa njima i na osnovu te izjave organizovali smo joj uslove sa Opštinom koja joj je kupila nov "smederevac" kako bi imali toplu sobu - rekao je Prebiračević.


Centar je majci ove dece izrekao korektivne mere, a zatim, u avgustu prošle godine, podneo krivičnu prijavu protiv nje, prenosi Blic.rs.



NEDOPUSTIVO JE DA ŠESTORO DECE SAMO PREŽIVLjAVA: REAKCIJA ZAŠTITNIKA GRAĐANA O SLUČAJU NAPUŠTENIH MALIŠANA IZ ALIBUNARA



Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je na sopstvenu inicijativu postupak kontrole rada Centra za socijalni rad Alibunar nakon što je u medijima video priču o o šestoro dece koja žive sama u Kozjaku kod Alibunara u izuzetno teškim uslovima.


- Takođe, zatražena je informacija i od Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost poslova informaciju o preduzetim merama i aktivnostima u slučaju napuštene dece koji je danas potresao građane Srbije - izjavio je zaštitnik građana Zoran Pašalić.


Kao što su "Novosti" objavile, šestoro dece uzrasta od tri do 15 godina žive sama u trošnoj kući, tako što najstariji među njima radi za nadnicu i zajedno sa sestrom vodi vodi domaćinstvo i brigu o najmlađim članovima.


Pašalić je izjavio da slika dece koja preživljavaju sama već osam meseci, tako što zarađuju i vode domaćinstvo, umesto da budu zbrinuta poput ostalih svojih vršnjaka, nedopustiva u civilizovanom društvu i da zahteva hitnu reakciju nadležnih u sistemu zaštite dece.


- Nakon utvrđenih činjenica o radu nadležnih organa u ovom slučaju javnost će biti upoznata sa saznanjima Zaštitnika građana i merama koje će preduzeti - izjavio je Pašalić.


Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić kako javlja RTS posetiće u četvrtak Centar za socijalni rad Alibunar kako bi obezbedio hitno zbrinjavanje šestoro dece.


- O slučaju dece iz Kozjaka pokrajinski sekretarijat nije bio obavešten od strane nadležnog Centra za socijalni rad - navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.


Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić danas putuje u Alibunar.




Ovim povodom oglasio se i ministar za rad i socijalna pitanja Zoran Đorđević. On je naveo da je ministarstvo zatražilo od Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, da hitno dostavi informacije o slučaju i naložilo republičkoj inspekciji socijalne zaštite da izvrši uvid u rad Centra za socijalni rad u Alibunaru.


- Centri za socijalni rad na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodina su u nadležnosti pokrajinskog organa, tačnije Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova. Zakonom o socijalnoj zaštiti, član 167, stav 2, definisano je da nadzor nad stručnim radom centra za socijalni rad na teritoriji AP Vojvodina vrši nadležni pokrajinski organ kao poveren posao - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva.


Dodaje se da inspekcijski nadzor nad radom tih istih ustanova na teritoriji AP Vojvodina takođe vrši nadležni pokrajinski organ kao poveren posao.


Ministar je istakao da će se resor kojim rukovodi maksimalno angažovati kako bi se mališanima omogućili bolji uslovi za život.


- Briga o deci je naša najveća obaveza, uložićemo maksimalne napore da utvrdimo činjenice u konkretnom slučaju i pronađemo način da im omogućimo bezbrižno detinjstvo - naglasio je ministar.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)