Nadležni iz Alibunara nude smeštaj kod hranitelja, deca ne žele da se razdvajaju

Posle priče RTS-a o šestoro nezbrinute dece u Kozjaku koje je majka ostavila, dok je otac u zatvoru, stiže pomoć. Reagovale su i nadležne službe. Obavljen je inspekcijski nadzor rada socijalne službe u Alibunaru. Zaštitnik građana pokrenuo je nadzor Centra za socijalni rad u Alibunaru.

Deci iz Kozjaka koja žive bez oca i majke posle priče RTS-a od ranog jutra stiže pomoć dobrih ljudi. Predstavnici Pokrajinskih službi za socijalnu politiku razgovarali su sa decom, njihovom majkom i bakom na koji način bi najbolje mogli da im pomognu.

"Ovo su samo pripremne radnje kako bismo mogli da na adekvatan način, u interesu dece, zbrinemo ovu veliku i hrabru, ali nažalost siromašnu porodicu", kaže Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku.

Pokrajinski inspektori socijalne zaštite obavili su inspekcijski nadzor rada socijalne službe u Alibunaru.

"Izostalo je pravovremeno reagovanje sistema, odnosno Centra za socijalni rad i nemamo kontinuirano praćenje rada na zaštiti dece. Mi ćemo sad preduzeti hitne mere na zbrinjavanju ove dece", navodi Maja Reljić Nikić, šef inspekcije socijalne zaštite u Pokrajini.

O deci svakodnevno brinu komšije i njihova baka, ali oni ne mogu da im pruže veliku pomoć.

"Ja sam im pomagala pre šest meseci i ovih poslednjih osam od kad im se majka udala. Dolaze kod mene, hranim ih i dajem šta treba. Brinem koliko mogu i žao mi je što je došlo do ovoga, i što ih je majka ostavila", kaže Magdalena Paun, baka napuštene dece.

Deca ne žele da se razdvajaju 

Predsednik Opštine Alibunar ističe da se oni trude da pomognu ovakvim porodicama i da su donedavno finansirali i porodičnog saradnika koji je obilazio decu i pomagao im.

"Zaista dajemo sve od sebe da bi ovakve stvari predupredili, ali to je život i dešavaju se ovakve stvari. Zahvaljujemo se svima na ovako brzoj reakciji i verujem da je sve to isključivo u korist i dobrobit dece", navodi predsednik Opštine Alibunar Dušan Dakić. 

Pokrajinske službe ponudile su deci smeštaj u hraniteljskim porodicama ili u Dečjem selu u Sremskoj Kamenici, ali ona tu pomoć odbijaju.

"Ne želim da se razdvajamo i da moje sestre budu na jednom mestu, a ja na drugom", kaže 15-godišnji Stevan Paun.

Mile Jurković, poznatiji kao stolar Mile, tvrdi da može da obezbedi novu kuću za ovu decu.

"Razgovarao sam sa nekim ljudima i možemo da im kupimo novu kuću, to smo već nekoliko puta uspevali da uradimo. Do sad nije bilo problema i uspećemo sigurno, gledam vas u oči i kad kažem da je sigurno, onda je tako", kaže Mile Jurković.

Socijalne službe će razmotriti sve mogućnosti na koji način da reše ovaj problem, jer deca ne smeju više nijedan dan da ostanu sama i nezbrinuta.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je nadzor Centra za socijalni rad Alibunar. 

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво