Predizborno "skidanje rukavica"

Dvomesečna predizborna trka za ulazak u parlament u samoj završnici ne podseća na kampanju "u rukavicama“ kao u početku.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.01.2007.

16:37

Default images

Vrhunac je dostignut na proslavi Nove godine po starom kalendaru, u organizaciji koalicije koju vodi premijer Srbije Vojislav Koštunica. Osim koncerta udovice Željka Ražnatovića Arkana, veče su obeležili i uvredljivi stihovi, koje je na račun Čedomira Jovanovića izneo Bora Đorđević iz Riblje čorbe, nekadašnji savetnik ministra za kulturu u Koštuničinoj vladi.

"Podočnjaci, lice bledo, nema 'Oženi me, Čedo'. Ribama je dao nogu, oženio on je drogu. Ne znam šta da radim s Čedom, sve đankoze ’apsi redom, policiju ima strogu, samo njemu daju drogu", stihovi su koje je Đorđević otpevao te večeri.

Iako su se čelnici partija i koalicija trudili da na svaki način izbegnu međusobna prozivanja i politička prepucavanja, nedelju dana pred izbore kampanja je više nego prljava.

U DSS-u, međutim, ne dele takvo mišljenje. Za portparola stranke, Andreju Mladenovića, u izlaganju Bore Đorđevića na proslavi Nove godine nema ničeg osim umetničkog izražavanja.

"Mi se ne slažemo s tim da se Bora Đorđević cenzuriše jer je on umetnik, a postoji ono što je sloboda umetničkog izražavanja i stvaralaštva", kaže on.

Njegov partijski kolega Branislav Ristivojević ne vidi razlog da se ta koalicija ogradi od uvreda iznetih na račun Čedomira Jovanovića. "Da vam kažem, ne bismo se niti ograđivali niti zagrađivali. Sloboda umetničkog stvaralaštva je garantovana ustavom ove zemlje", kaže on. 

Stihovima Bore Čorbe na koncertu aplaudirala je i potpredsednica DSS-a Sanda Rašković-Ivić.

Rašković-Ivić: Ja sam došla na koncert da se zabavim. Nisam došla na parastos, nego na novogodišnji koncert. Bora Čorba se šali na tuđ račun, a Frojd je lepo rekao da u svakoj šali, u svakom humoru, ima i pola istine."

B92: Da li to znači da i Vi mislite da je Čedomir Jovanović narkoman?

Rašković-Ivić: Nemojte me to pitati javno. Ja sam, ipak, lekar.

Proslavi na platou ispred Doma Narodne skupštine prisustvovalo je oko 200.000 ljudi.

Reakcije

Čedomir Jovanović, lider LDP-a, izlaganje frontmena "Riblje čorbe“ vidi kao uvredu, iznetu na račun svih koji podržavaju politiku Liberalno-demokratske partije.

"On kao da je hteo da pošalje Srbiji poruku da svi oni koji posmatraju život na isti način kao ja, moraju biti narkomani, kriminalci, udbaši, cijaši, propali studenti... Sve ono što je u Srbiji najgore, i zbog toga što je najgore, zapravo i sledi taj politički kurs, koji ne može doneti ništa dobro", rekao je Jovanović.

Na dešavanja na koncertu oštro je reagovao i Boris Tadić, i kao predsednik DS-a i kao predsednik države, o čemu možete čitati u posebnom tekstu.

Novinar nedeljnika Vreme Teofil Pančić čitav događaj na platou ispred Doma Narodne skupštine vidi kao vrstu populističke manipulacije.

"Počevši od činjenice koja je za mene skandalozna, za nekoga je to možda sjajna činjenica, da su se legitimisali preko Arkanove udovice i ikone sramnih devedesetih, kao da je to nekakva vrsta njihovog kulturnog modela, pa do tog Borinog istupa", kaže on.

"Sve to zajedno ostavlja utisak da su krenuli đonom na svoje političke protivnike i to zaista govori o njima, a ne o njihovim političkim protivnicima, hteli oni to da priznaju ili ne, ali to je tako", kaže Pančić. 

Kritike na račun DSS-a izneo je i generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić jer su se, kako kaže, setili da organizuju proslavu stare Nove godine samo zbog toga što se desila četiri dana pre predizborne tišine.

On je DSS-u poručio da im "Ceca neće doneti nove glasove jer ljudi znaju za koga će da glasaju, a tamo su se pojavili da se provesele".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: