Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
MANJE NOVOROĐENIH I BRAKOVA, SVE VIŠE RAZVODA "Bela kuga" ozbiljno zapretila, Srpska ostala bez 33 osnovne škole

MANJE NOVOROĐENIH I BRAKOVA, SVE VIŠE RAZVODA "Bela kuga" ozbiljno zapretila, Srpska ostala bez 33 osnovne škole

U samo 5 proteklih godina Republika Srpska je ostala bez 33 osnovne škole, ostvarila je manjak od 5.457 osnovaca, dok je broj odeljenja u osnovnim školama manji za 174.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Učenici Osnovna-skola-u-Trnu-foto-Milan-Pilipovic Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija
Učenici Osnovna-skola-u-Trnu-foto-Milan-Pilipovic

– Smanjenja stopa rađanja, negativan migracioni saldo, sve manje sklopljenih brakova i sve veći broj razvoda samo su neki od uzroka koji najdirektnije utiču na smanjenje ukupnog broja stanovnika, kao i smanjenje broj dece koja se upisuju u osnovnu školu. Zbog toga, statistika osnovnog obrazovanja u prethodnom petogodišnjem periodu pokazuje da tzv. bela kuga postaje sve ozbiljniji problem – ocenjuju i statističari Republike Srpske u publikaciji “Ovo je Republika Srpska”.

Prosečan broj učenika u odeljenju u osnovnim školama u Srpskoj u školskoj 2018/19. godini bio je 18, dok je taj prosek u zemljama Evropske unije u isto vreme 25-30 učenika, piše Srpskainfo.

Prema Zakonu o visokom obrazovanju i vaspitanju, odeljenje razreda može optimalno da ima 25, minimalno 18 učenika, a maksimalno 30 učenika, odnosno 32 učenika u slučaju postojanja samo jednog odeljenja.

Uprkos ovim negativnim trendovima, zabeležen je rast broja nastavnika u osnovnim školama Srpske, i to za 79 u odnosu na period od pre 5 godina.

U Republici Srpskoj je u školskoj godini 2018/19. godini bilo 687 osnovnih škola, 90.003 učenika, 5.057 odeljenja i 8.217 nastavnika.