Elektroprivreda nije na prodaju: Opozicija RS iznela optužbe na rad i budućnost kompanije iz energetskog sektora

S. MIŠLjENOVIĆ

12. 02. 2020. u 20:45

Preduzeće bilo pred kolapsom 2005, a sada ima 50 odsto veći promet

Електропривреда није на продају: Опозиција РС изнела оптужбе на рад и будућност компаније из енергетског сектора

Zgrada "Elektroprivrede RS" Foto Capital.ba

POSLANIK SDS u Narodnoj skupštini RS Davor Šešić rekao je da SDS raspolaže informacijom da su već vođeni razgovori o modelu prodaje "Elektroprivrede RS". Odmah je na to reagovao Luka Petrović, generalni direktor tog preduzeća, koji u potpunosti odbacuje ovakve navode.

- Kada je reč o navodima o privatizacije ovog preduzeća, nepotrebno po ko zna koji put demantovati priče o toj temi, jer opozicija pokušava tu priču da drži aktuelnom bez bilo kakvog osnova. Da bi došli do bar nekih političkih poena, predstavnici opozicije podmeću stalno istu priču i to na veoma jeftin način - širenjem raznih dezinformacija. Međutim, javnost u Srpskoj ih je odavno "pročitala" tako da im to više ne prolazi - poručio je Petrović.

On ističe da je to preduzeće 2005. godine bilo pred kolapsom, dok je danas kompanija koja stabilno posluje.

- "Elektroprivreda RS" i dalje je najpovoljnija sa svojim cenama u regionu. Ima promet za 50 odsto veći nego pre deceniju i po, veći broj zaposlenih za 30 odsto i ima najveći investicioni ciklus u svojoj istoriji - Hidroelektranu "Dabar", čiji su radovi u toku - istakao je Petrović.

Kada se govori o poskupljenju električne energije i niz drugih kritika, Petrović je rekao da je neumesno porediti stanje EP RS pre 15 godina i danas.

- Praviti takva poređenja je neumesno i što je najgore to je neuporedivo - rekao je Petrović.

On je ocenio da bi bilo pristojno da se Šešić pre toga upoznao o svim detaljima restrukturiranja "Elektroprivrede" i njenog finansijskog položaja.


Jedan od dalekovoda u RS


- Imajući u vidu da je EP RS ranije bila pred kolapsom, da su plate bile najniže u istoriji tog preduzeća, jasno je da se ti podaci ne mogu ni porediti sa današnjim, niti su merodavan parametar. Šešić je očigledno iznosio paušalne ocene - rekao je generalni direktor EP RS.

PROČITAJTE JOŠ: Predstavnici Republike Srpske bojkotuju zajedničke institucije BiH

Poslanik SDS Davor Šešić rekao je, između ostalog, i da se "novom kupcu sprema optimalan broj stručnih, sposobnih i kvalifikovanih radnika, a s druge strane omogućava se i sprema adekvatna cena električne energije da mogu dobro da posluju".

Prema njegovim rečima, "rukovodstvo EP RS pokušava da kupi socijalni mir" nudeći radnicima velike otpremnine, koje će na kraju plaćati građani Srpske.


Luka Petrović Foto D. Pozderović


Šešić je podsetio da je krajem 2005. godine u EP RS bilo zaposleno 7.100 radnika, dodajući da krajem 2019. taj broj iznosi 9.600 radnika. Za plate zaposlenih u tom preduzeću trenutno se izdvaja daleko više novca nego pre i da je samo po tom osnovu moglo biti ušteđeno na računu oko milijardu KM.


SAMIT ENERGETIKE

GENERALNI direktor "Elektroprivrede RS" izjavio je da je sve spremno za održavanje Samita energetike u Trebinju 5. i 6. marta, na kojem se očekuje prisustvo više od 300 zvanica.

- Procenili smo da EP RS, kao jedan od najjačih stubova razvoja Srpske treba da ima tako značajan skup gde će se raspravljati o svim važnijim temama za napredak naše elektroprivrede - rekao je Petrović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije