BiH

Upitno povećanje vojničkih plata

Upitno povećanje vojničkih plata
Foto: N.N. | Upitno povećanje vojničkih plata

SARAJEVO - Povećanje plata za 8.000 pripadnika Oružanih snaga BiH je pod upitnikom nakon današnje odluke zvaničnika RS da Srpska neće odlučivati u bh. institucijama dok su stranci u Ustavnom sudu BiH.

Naime, ukoliko na sjednici Klub srpskog naroda u Domu naroda BiH u petak ne bude odlučivao neće biti kvoruma i odluka neće biti usvojena.

Inače, Komisija za finansije i budžet Doma naroda BiH juče je prihvatila Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, a suzdržana je bila samo Dušanka Majkić (SNSD), predsjedavajuća Komisije. Majkićeva je istakla da je Borjana Krišto, zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, koja je ispred ovog doma članovima Komisije predstavila prijedlog, rekla da ministar finansija BiH stoji iza njega.

"HDZ neposredno pred izbore dva puta predlaže takve zakone. Ja sam protiv toga da se bilo kakvo povećanje plata vrši pred izbore. Ministar finansija je dao negativan stav o tom zakonu. On zna koliko sredstava ima i za koju su namjenu. Gdje će nas dovesti povećanje plata za 8.000 ljudi? Ne može se tako raditi", kaže Majkićeva. Ističe da zakon treba da bude sistemska mjera, jer ako institucije budu svaki dan donosile odluku da povećavaju za jednu, treću, pa tako 74 institucije "otići ćemo dođavola".

Lidija Bradara (HDZ), član Komisije za finansije i budžet Doma naroda BiH, ističe da je malo povećanje plata vojnicima, ali da će za njih biti značajno jer će pokazati da je parlamentarcima stalo da im se plate povećaju.

"Mi kao zemlja koja drži do sebe moramo voditi računa o Oružanim snagama BiH i nedopustivo je da na neki način ljudi koji su zaposleni u našim Oružanim snagama imaju tako mizerne i male plaće", kazala je Bradara. Na upit je li prekasno za povećanje, Bradara kaže da su vojnici predugo čekali i da ona misli da su i ranije morali imati veće plate.

U obrazloženju prijedloga zakona Krišto je rekla da se na ovaj način želi poboljšati status zaposlenim vojnim licima koja imaju najniži koeficijent za obračun plate, a koja u ukupnoj vojnoj strukturi zaposlenih u Oružanim snagama BiH čine 80 odsto ljudstva, te da se zaustaviti negativan trend napuštanja ove službe. U vrijeme usvajanja ovog zakonskog prijedloga u Predstavničkom domu, procjene su bile da je za njegovu realizaciju potrebno 9,3 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije