Izvor: B92

"Put pod noge" je ovogodišnji slogan Međunarodnog sajma turizma, na kojem će, pored 40 zemalja, svoju bogatu ponudu predstaviti i zemlja partner - Egipat.

Ronjenje u Šarm el Šeik među bogatim morskim svetom Crvenog mora, krstarenje Nilom i obilazak drugih oaza, safari, Sinajska oblast - planine, najstariji manastiri na svetu, nacionalni parkovi, piramide, gastro-turizam, a uskoro i otvaranje "dragulja" - Velikog egipatskog muzeja (GEM) samo je deo ponude zemlje partnera 42. međunarodnog sajma turizma u Beogradu.

Na najvećem i najznačajnijem turističkom događaju u zemlji i regionu jugoistočne Evrope biće predstavljena ponuda 700 izdavača, koji su već najavili popuste od 5 do 50 odsto, a glavna pažnja će biti usmerena ka egipatskoj ponudi, koja je, nakon prošlogodišnjeg predstavljanja bogate književne ponude, napravila još jedan korak ka još jačem prijateljstvu Srbije i Egipta.

Ambasador Egipta Amr Alguvejli je izjavio da nije potrebna posebna promicija zemlje kao destinacije, već da treba predstaviti ljudima šta sve može da se vidi u ovoj zemlji, jer kako je naveo, Beograd je svega tri sata direktnim letom udaljen od Kaira i Hurgade.

FOTO: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Kao potvrda sve bolje turističke ponude koju naša zemlja ima da ponudi sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije naveo je podatak da je "iza nas još jedna rekordna godina" i da je Srbiju posetilo više od 3,5 miliona turista i da je po prvi put u Srbiji više bilo stranih nego domaćih turista. Povodom broja turista ambasador Alguvejli je izjavio da bi dobrom saradnom, kakvu do sad imaju, mogli da doprinesu i da "Srbija postane tržište za 100 miliona Egipćana".

U tom cilju postojaće i bratski gradovi između dve zemlje, a to su Užice i Asuan, Niš i Šarm el Šeik i Jagodina i Alam.

Pored poznatih letovališta na koja stanovnici Srbije već godinama letuju, akcenat je stavljen na Južnom Sinaju, gde se nalaze manastiri posvećeni Svetom Antoniju i Svetoj Katarini koji su jedni od najstarijih manastira na svetu.

Egipat najavljuje za kraj godine i otvaranje "dragulja", odnosno Velikog egipatskog muzeja (GEM), u kojem će biti predstavljena 7.000 godina duga istorija i centar istraživanja faraona. Muzej se nalazi u blizini piramida u Gizi, a na sajmu turizma će biti predstavljeni eksponati koje će posetioci moći da vide u ovom muzeju. "Egipat kroz oči srpskih novinara" je naziv konferencije koja će imati za cilj promociju GEM-a, a Srbija je jedna od retkih zemalja čiji su novinari imali čast da zavire iza vrata još neotvorenog muzeja.

Biće organizovano još "okruglih stolova" čiji će cilj biti što bolja saradnja Srbije i Egipta, i sve u sklopu Međunarodnog sajma turizma u Beogradu, koji će biti otvoren od 20. do 23. februara 2020. godine.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.