• Search form

11.02.2020 | 23:51

Umetnost kao apel za održivi progres

Umetnost kao apel za održivi progres

Umetnička kolaborativna grupa Dim Tim, koju čine Danijela Mršulja Vasić i Milenko Vasić, predstavila se u galeriji Gradske opštine Vračar izložbom “Zid” koja je, kako navode, svojevrsni apel za održivi progres po meri čoveka i njegovih dugoročnih potreba.

Izložba “Zid” (The Wall) nastala je, prema navodima umetnika, sa idejom pokretanja konativnih i emocionalnih procesa kod publike. Tematski okvir izložbe dotiče habitate, klimatske promene, ekologiju i zdravlje ljudi. Metodološki, to je interakcija niza asocijativnih vizuelnih referenci i simbola, navela je grupa Dim Tim, čija je izložba otvorena od 4. do 16. februara.

Svoje slike, često uvećane, koristili su kao motive za 25 murala velikih dimenzija koje su izveli tokom prethodnih šest godina od Švajcarske do Vijetnama. Inverzijom tog postupka su neke od detalja sa izvedenih murala transponovali na slikarska platna koja su predstavljena na izložbi “Zid”.

“U projektu smo se opredelili za medij slike i skulpture. To je najneposredniji jezik kojim se može otkrivati i ukazati na skriveno pojedinačno značenje egzistencije, to su forenzički precizno uzeti slojevi samog života, odnosno mikroskopski tanki rezovi tkiva egzistencije u savremenim habitatima. Ugroženost u habitatima je višestruka”, navela je grupa Dim Tim.

To je 14. samostalna izložba umetničke kolaborativne grupe Dim Tim.

Danijela Mršulja Vasić i Milenko Vasić rade zajedno na različitim umetničkim projektima od 2011. godine, a od 2012. kao umetnička kolaborativna grupa Dim Tim.

Otvaranje izložbe Zid - Mirjana Mitrović, prof. dr Nikola Šuica i Dim Tim

Izlagali su na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu, a poslednjih godina posebno su aktivni u izradi murala u javnom prostoru u Srbiji, ali i u Austriji, Švajcarskoj, BiH, Vijetnamu…

Takođe, realizovali su više site specific projekata u Beču i Herceg Novom, kao i niz skulptura u javnom prostoru i performansa. Učestvovali su i u više rezidencijalnih programa za umetnike u Švajcarskoj, Vijetnamu, Austriji i Francuskoj, te studijski boravili u Beču, Veneciji, Bazelu, Cirihu, Ženevi…

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav