"Godina odluke": Politički zemljotres drma celu Nemačku

Kriza u Hrišćansko-demokratskoj uniji ujedno je i kriza nemačke politike.

Izvor: B92

Utorak, 11.02.2020.

23:04

EPA-EFE/ HAYOUNG JEON

Angela Merkel od sada više nema vlast i moć u svojoj sopstvenoj partiji, ocenjuje urednik u Dojče velea Kristof Štrak.

Najava Anegret Kramp-Karenbauer da će podneti ostavku na mesto predsednice CDU i njeno odustajanje od kandidature za kancelarku potresle su nesigurnu i delom dezorijentisanu stranku. Potres se nastavlja.

CDU je doživela havariju i sada se koprca nastojeći da pronađe izlaz. I druga velika narodna stranka, Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD), luta već duže vreme u potrazi za samom sobom, svojim određenjem i političkim kursom. Baš kao što je početkom leta 2019.

Andrea Nales (SPD) podnela ostavku na mesto predsednice najstarije nemačke političke partije, SPD, tako i demohrišćanka Anegret Kramp-Karenbauer 13 meseci nakon toga najavljuje povlačenje, iako je na čelu CDU bila samo 14 meseci.

Imena, nagađanja, glasine

A sada? Samo imena, nagađanja i glasine. Kada je reč o tome ko će biti budući šef CDU i kandidat za kancelara, ulog je mnogo veći. Stranka mora da razjasni pitanje zajedništva, ali i to koji su njeni zadaci i šta je njena priroda.

Ona odavno ne deluje kao jedinstvena stranka, što se pokazalo u Tiringiji, ali i na saveznom nivou – u svakodnevnom radu, u saradnji jednih s drugima, a posebno jednih protiv drugih, što je sve češći trend. A samo pre jedanaest nedelja, na kongresu CDU u Lajpcigu, klicalo se Anegret Kramp-Karenbauer.

Nemačka se nalazi pred "godinom odluke". Neće se odlučivati samo o tome da li će i kako vladajuća stranka CDU ostati u saveznoj vladi ili neće. Pod znakom pitanja je i tradicionalni parlamentarizam u Nemačkoj, značaj stranaka, stranačka disciplina i sloboda poslanika da odlučuju po sopstvenoj savesti.

A glavno pitanje glasi; da li demohrišćanske partije ćele i na koji način da se suprotstave desničarskim populističkim snagama i ekstremnim strujama.

Kramp-Karenbauer je svoju odluku da podnese ostavku na mesto predsednice CDU obrazložila „jakim centrifugalnim silama“ u društvu, za šta je potrebna jaka CDU pod složnim vođstvom. Konačno, radi se o budućnosti demokratije u Nemačkoj.

Nakon gotovo 71. godine od osnivanja, pred SR Nemačkom je test. Možda je ova zemlja stoji i pred krajem dosadašnjeg partijskog sistema. Drugi politički tabori, uključujući jake Zelene, nisu preuzeli ili još uvek ne preuzimaju ulogu velikih narodnih stranaka koje su do sada imale CDU i SPD.

Ovo su nesigurna vremena

Krajem januara, nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer održao je govor u Bundestagu u znak sećanja na žrtve nacionalsocijalizma. Sumornim rečima govorio je o novoj desnici, "starom duhu" i "zlim duhovima prošlosti“, koji su se pokazali "u novom obličju". "Bojim se da nismo bili dovoljno pripremljeni – ali ovo vreme nas stavlja pred iskušenje. I mi moramo da prođemo taj ispit", rekao je predsednik Štajnmajer.

Pri tom nije spomenuo nijednu stranku, samo je izrekao reči upozorenja celokupnoj politici i društvu.

Rastuća nestabilnost, koja ide ruku pod ruku s najavom povlačenja Anegret Kramp-Karenbauer s mesta šefice CDU i borbom za politički kurs, snažno pogađa Nemačku – u vreme kada ekonomski razvoj postaje neizvesniji, a socijalna politika pokazuje znake slabosti.

Ovo su vremena u kojima, zahvaljujući američkom predsedniku Trampu i ostalim populističkim vladarima širom sveta, politika deluje nestabilnije nego ikada nakon pada Berlinskog zida.

To su vremena rotacije post-bregzitovske Evrope, u kojima Nemačka od 1. jula preuzima predsedavanje Evropskoj uniji. Nemačka je suočena sa međunarodnim izazovima kao nikada, a na unutrašnjem planu je nesigurna kao što to dugo nije bila.

Kancelarka sa ograničenim rokom trajanja

Odavno se govori o kraju ere kancelarke Angele Merkel. To je počelo i pre nego što je ona dala ostavku na mesto predsednice CDU, što je najavila krajem oktobra 2018. godine. Sve je okončano šest nedelja kasnije izborom Anegret Kramp-Karenbauer za njenu naslednicu na čelu stranke. I otada nije prestalo.

U političkoj oluji ovog doslovno orkanskog ponedeljka u Nemačkoj, sa svih strana odjekuje da Angela Merkel ostaje kancelarka – ali kancelarka sa ograničenim rokom trajanja. Njena moć u stranci i vladi vlade bliži se kraju.

Ona više nema pod kontrolom ni svog naslednika, ni primopredaju vlasti. Kancelarka Merkel sa ograničenim rokom trajanja i predsednica CDU-a Kramp-Karenbauer sa ograničenim rokom trajanja – one ne mogu da budu garanti političke stabilnosti u zemlji.

A pošto gotovo svaki zemljotres prate naknadna podrhtavanja tla, nemačkoj politici pišu se nemirna vremena, i to nezavisno od pitanja rukovođenja CDU i toga ko će biti kandidat te stranke za mesto kancelara. To je test koji Nemačka tek treba da položi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: