Svijet

Ukrajinski predsjednik otpustio šefa osoblja

Ukrajinski predsjednik otpustio šefa osoblja
Foto: Tanjug/AP | Ukrajinski predsjednik otpustio šefa osoblja

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otpustio je danas šefa predsjednikovog osoblja Andrija Bohdana zbog postojanja izraženog rivaliteta u kabinetu.

Ova odluka predsjednika Zelenskog tumači se i kao moguće distanciranje od moćnog milijardera Igora Kolomojskog kod koga je svojevremeno Bohdan bio angažovan kao advokat.

Prema pisanju AP, Bohdan je predsjedničkim ukazom razriješen sa funkcije, a na njegovo mjesto je imenovan predsjednikov spoljnopolitički savjetnik Andrij Jermak.

Ukrajinski mediji su više puta izvještavali o konstantnim političkim previranjima, gotovo "ratnom stanju" između Bohdana i Jermaka.

Direktor Penta Centra, ukazao je da je Bohdan zbog svog agresivnog nastupa "stekao brojne neprijatelje i ugrozio postizanje nekih sporazuma".

Ova odluka predsjednika Zelenskog tumači se i kao moguće distanciranje od moćnog milijardera, Igora Kolomojskog, kod koga je svojevremeno Bohdan bio angažovan kao advokat.

Među posmatrači ukrajnske političke arene postoji mišljenje da je Kolomojski, koji u svojoj poslovnoj imperiji ima i TV kanal koji je emitovao serije u kojima je svojevremeno glumio ukrajinski predsjednik Zelenski, pokušao da iskoristi svoju dugoročnu saradnju sa predsjednikom da bi kroz uticaj na politiku ukrajinske vlade zaštitio svoje poslovne interese.

"Predsjednik hoće da se distancira od Kolomojskog koji ne krije svoje ambicije da vrši uticaj, kako na unutrašnju, tako i na spoljnu politiku zemlje", smatra Vadim Karasev, politički analitičar iz Kijeva.

Ukrajna se našla u središtu nedavnog postupka za opoziv američkog predsjednika Donalda Trampa.

Postupak je pokrenut zbog telefonskog razgovora prošlog 25. jula tokom kojeg je Tramp zatražio od Zelenskog da pokrene istragu protiv Džoa Bajdena, Trampovog rivala iz Demokratske stranke na sljedećim predsjedničkim izborima i njegovog sina Hantera, koji je predsjedavao upravnim odborom ukrajinske energetske kompanije.

Tramp je, inače, oslobođen optužbi.

Zelenski, koji je izabran prošlog aprila, nastojao je da se distancira od dramatičnog procesa za opoziv u američkom Kongresu, pokušavajući da sačuva podršku i dobre odnose i sa demokratama i sa republikancima.

Takva podrška je potrebna Ukrajni koja je već godinama u sukobu sa Rusijom zbog aneksije Krima 2014. godine i podrške Kremlja pokušajima za osamostaljenje istočne Ukrajine od matice.

U tim sukobima, do sada je poginulo oko 14 hiljada ljudi.

Vjeruje se da je Kolomojski pokušao da privoli Zelenskog da se stavi na stranu predsjednika Trampa i njegovih republikanaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije