Utorak, 04.03.2008.

16:36

Otvorena Smotra arheološkog filma

Španskom filmskom trilogijom o rimskom imperatoru Trajanu 3. marta je u Narodnom muzeju svečano otvorena Deveta međunarodna smotra arheološkog filma, koja će trajati do 11. marta.

Izvor: Tanjug, B92

Default images

U ime Kraljevine Španije, koja je počasni gost ovogodišnje smotre, ambasador Hoze Riera Siker je na otvaranju rekao da je ovaj festival "referentna tačka za sve poznavaoce i ljubitelje arheološkog filma, kojim rekonstruišemo istorijske etape, inače teško razumljive".

"Ovaj festival privlači pažnju svojom ozbiljnošću i kvalitetom filmova i nama je drago da od samog početka učestvujemo u tome", rekao je direktor Instituta Servantes Huan Fernandez Eloriaga.

Direktorka Narodnog muzeja dr Tatjana Cvjetićanin je najavila da će u narednih osam dana gledaoci moći da vide 28 filmova iz devet zemalja, koje povezuje zajednička tema: predstavljanje i tumačenje rezultata arheoloških istraživanja.

Prema njenim rečima, gledaoci će narednih dana saznavati o misterijama, nestalim brodovima, velikim civilizacijama i zanimljivim arheološkim lokalitetima, a smotra će biti zatvorena domaćim filmom koji je posvećen Vinči, značajnom lokalitetu nadomak Beograda, i stogodišnjici od početka njenog istraživanja.

Na smotri će biti prikazano, pored trilogije iz Španije, devet filmova iz Nemačke, sedam iz Italije, tri iz Francuske, dva domaća filma, po jedan iz Irana, Bugarske, Švajcarske. Filmom o budističkim hramovima, prvi put predstaviće se i Indonezija.

Ovogodišnja smotra je realizovana u saradnji sa Institutom Servantes, Gete institutom, Italijanskim, Francuskim i Iranskim kulturnim centrom, ambasadama Bugarske, Indonezije i Švajcarske, kao i sa srpskim Ministarstvom kulture.

U utorak, 4. marta na programu su dva italijanska filma - "Stabiano, poslednja noć (10'), kao i "Asirska soba" iračkog virtuelnog muzeja (16').

Gledaoci će videti i dva filma nemačke produkcije "Potop, mit ili stvarnost" (43') i "Jordan u stenovitom lavirintu Petre" (43').

Za sve informacije o Programu festivala posetite sajt Narodnog muzeja

Cena karta je za sedenje za projekcije u okviru Smotre je 100 dinara, a za stajanje 50 dinara. Karte se mogu kupiti od 10.00 - 20.30 u Narodnom muzeju (ulaz iz Vasine).

Premijerne projekcije su od 20 časova, a reprizne od 17 časova narednog dana u Atrijumu muzeja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: