Predata izborna lista Albanaca

Albanske partije sa juga Srbije predale Republičkoj izbornoj komisiji zajedničku izbornu listu, prvi put posle više godina.

Izvor: B92

Sreda, 03.01.2007.

14:39

Default images

Izborna lista Partije za demokratsko delovanje Rize Halimija i Demokratske unije Doline Skendera Destanija zove se Koalicija Albanaca iz Preševske doline i na njoj je 10 kandidata za poslanike, od kojih su četiri žene. Albanci izlaze na parlamentane izbore u Srbiji prvi put posle 10 godina.

Na čelu liste su predsednici dve partije, a na trećem mestu predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi. Listu je potpisima podržalo 3.180 birača iz Bujanovca, Preševa i Medveđe.

Halimi je u razgovoru za B92 naveo da će se boriti za regionalizaciju i decentralizaciju Srbije i za ozbiljno rešavanje prava manjina.

"Imamo dodatnu nadu da će na ovim izborima prevladati, pobediti demokratske partije i proevropska opcija i da će problemi manjina biti ozbiljnije rešavani. Pokušavamo da ubedimo svoje glasače da imamo šansu i da se uključimo i u više nivoe vlasti u onoj meri u kojoj smo prisutni", kaže Halimi.

Dušan Janjić, iz Foruma za etničke odnose, kaže da je predaja liste Albanaca sa juga Srbije važan znak da su se Albanci sa tog područja opredelili za Srbiju kao državu i učešće u njenim institucijama.

Janjić, ipak, navodi da Srbija mora imati ozbiljan plan o tome šta dalje treba raditi i kako rešavati osnovne probleme u tom regionu. "To je vrlo ozbiljan znak normalizacije stanja na jugu Srbije, vraćanjem u tokove, ne samo na lokalnom nivou, jer Albanaci su već dva puta učestvovali na loklanim izborima, nego i na republičkom nivou. To je sada najveći rizik, treba odgovoriti na tu činjenicu", kaže on.

Na izborima ne učestvuju Pokret za demokratski progres Jonuza Musljiua, zamenika predsednika opštine Bujanovac, i Demokratska partija Albanaca Ragmija Mustafe, predsednika opštine Preševo, koji su prvo prihvatili da učestvuju, ali su se zatim povukli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: