1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

AKK silazi sa trona CDU, stranka traži svoj put

10. februar 2020.

Šefica najjače nemačke stranke Anegret Kramp-Karenbauer najavljuje odlazak. To je posledica dešavanja u Tiringiji, gde su Demohrišćani i Liberali sa desničarima iz AfD izabrali premijera. To je izazvalo zemljotres.

https://p.dw.com/p/3XXMa
Berlin CDU Pressekonferenz Annegret Kramp-Karrenbauer
Foto: picture-alliance/dpa/B. von Jutrczenka


Anegret Kramp-Karenbauer (AKK) najavila je da će na leto pokrenuti izbor kandidata stranke za mesto kancelara na izborima sledeće godine, pa tek onda napustiti dužnost predsednice Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Tu odluku je u ponedeljak rano saopštila iznenađenim članovima Predsedništva CDU, doznaje se iz krugova učesnika sastanka. Ona je istakla da osoba na čelu stranke treba istovremeno da bude kandidat za kancelara.

Iznenadnu odluku je AKK donela zbog krize izazvane izborom liberala Tomasa Kemeriha za premijera savezne pokrajine Tiringije – uz podršku Liberala, Demohrišćana, ali i desničarske Alternative za Nemačku (AfD). To je izazvalo zgražavanje u Nemačkoj pa 
je Kemerih samo dan kasnije najavio ostavku.

Na konferenciji za štampu - bez novih informacija

No mnogi demohrišćani – recimo odbor u Tiringiji – ne dele mišljenje šefice stranke o strogom distanciranju od AfD i ne žele da isključe mogućnost saradnje. Budući da očito ne uspeva da disciplinuje stranku, odlučila se na odlazak sa vrha.  

Berlin CDU Pressekonferenz Annegret Kramp-Karrenbauer
AKK na pres-konferenciji u BerlinuFoto: Reuters/H. Hanschke

AKK je, kako se saznaje, rekla da „delovi stranke“ imaju „nejasan odnos“ prema AfD i Levici dok ona sama odbacuje ikakav vid saradnje sa te dve stranke. Na konferenciji za novinare održanoj u Berlinu, ona je ponovo naglasila taj stav, rekavši da svaka saaradnja CDU i AfD slabi Demohrišćane, ali da je isto tako decidirano i protiv saradnje sa Levicom.

Ona je dodala da je odlluka da se povuče sa čela stranke u njoj „već dugo sazrevala“. Samokritično je rekla i da je činjenica „da joj je nedostajao autoritet da svoje partijske kolege iz Tiringije održi na zajedničkom kursu nekooperacije sa Levicom i AfD – bio jedan od razloga za povlačenje.

AfD se nada saradnji

Potom je saopštila da će ostati na funkciji ministarke odbrane, „kako to hoće i kancelarka Merkel“. Što se tiče predaje njene funkcije predsednice CDU u ruke nekog naslednika, „do toga bi trebalo da dođe na jednom kongresu stranke“ na kojem bi CDU trebalo i da zategne svoj program. 

Kongres CDU će prema plamnu biti održan u decembru u Štutgartu – dotle će AKK još biti na funkciji predsednice Demohrišćana. 

AKK je posle velike unutarstranačke borbe sa desnim krilom u decembru 2018. postala šefica CDU. U julu prošle godine je imenovana za ministarku odbrane.
Vest o povlačenju Kramp-Karenbauer obradovala je AfD. Aleksander Gauland, predsednik poslaničkog kluba te stranke, pozdravio je njenu odluku i izjavio da sada vidi šansu za približavanje CDU i AfD. „Potpuno je besmisleno i nerealno trajno odbijati saradnju s AfD“, rekao je Gauland.

Što se tiče buduće predsednika CDU – trenutno se ne vidi neko nov u odnosu na već poznatu trojicu kandidata. To su premijer Severne Rajne-Vestfalije Armin Lašet, političar bez parlamentarne ili vladine funkcije Fridrih Merc i ministar zdravlja Jens Špan. 

Pretendenti

Armin Lašet je odan Angeli Merkel, ima veliko političko iskustvo, ali i neke osobine koje ga čine interesansntim za birače, na primer, ume da kritikuje javni servis, rešen je da se odlučno bori ptovi kriminalnih klanova, i ima veliki broj pristalica kako među liberalnim tako i među konzmervativnim krugovima. Stranke poput FDP i Zelenih ga takođe uglavnom cene i poštuju, što znači da ne bi bilo preteranih problema oko sporazumevanja sa njima u slučaju formiranja koalicija. 

Festakt Beethoven-Jubiläumsjahr BTHVN2020
Armin Lašet (58)Foto: Beethoven Jubiläums GmbH

Fridrih Merc je svojevremeno tesno izgubio trku za funkciju predsednika CDU sa AKK, što svedoči o tomee da i stranci ima veliki broj simpatizera. Onk bi CDU dao prilično jasan profil stranke desnog centra i otelovljuje ekonomsku kompetentnost koja se u stranci veoma ceni. Nema namere da gradi mostove ka levoj strani političkog sprektra i važi kao čovek sa nerazjašnjenim vezama sa finansijskom koncernom BlekRok. 

Kleiner Parteitag der CDU Sachsen-Anhalt | Friedrich Merz
Fridrih Merc (65)Foto: picture-alliance/dpa/P. Gercke

Jens Špan važi kao delatan ministar koji ne govori previše i u svom resoru zdravstva marljivo radi i donosi jedan zakon za drugim. To mu uglavnom priznaju političari svih stranaka. Kancelarka Angela Merkel sa njim, po sopstvenim rečima, veoma dobro sarađuje. Kao najmlađi među kandidatima – 39 mu je godina – ima potencijal za dalji razvoju državnika većeg kalibra. 

Pressekonferenz des Bundesgesundheitsministers zu Coronavirus Jens Spahn
Jens Špan (39)Foto: picture-alliance/dpa/P- Zinken

 

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android