Gazprom preti Belorusiji

Gazprom zapretio Belorusiji da od 1. januara može biti suočena s problemima u snabdevanju gasom.

Izvor: B92

Utorak, 26.12.2006.

11:50

Default images

Minsk odbija da se složi sa uslovima poskupljenja prirodnog gasa, a Gazprom podseća na prošlogodišnji spor sa Ukrajinom, kada su isporuke ruskog gasa bile na kratko prekinute.

Predstavnik Gazproma Sergej Kuprijanov kaže da je Belorusija zahtevala nivo dotiranih cena koji bi bio uporediv s tarifama u Rusiji. "Stav koji su oni usvojili apsolutno je neodgovoran i preti energetskom snabdevanju Belorusije. Sadašnji ugovor za isporuke gasa Belorusiji ističe krajem decembra", izjavio je Kuprijanov.

Gazprom traži da Belorusija plaća 200 dolara za 1.000 kubnih metara ruskog gasa, četiri puta više nego sad, ali je Kuprijanov rekao da će se Gazprom složiti da spusti cenu na 80 dolara ako Minsk Gazpromu prepusti više od 50 odsto beloruske mreže gasovoda koji su pod državnom kontrolom.

Belorusija jedina od bivših sovjetskih republika traži zadržavanje dotirane cena gasa, što je suprotno politici Gazproma o prodaji po tržišnim principima.

Predsednik Belorusije ponavlja da će četvorostruko poskupljenje biti pogubno za ekonomiju njegove zemlje. Privreda Belorusije zasnovana je na centralnom planiranju sovjetskog tipa.

Prekid ruskih isporuka Ukrajini omeo bi snabdvanje gasom više evropskih država.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: