Počela izgradnja Sigurne kuće

Deset meseci posle početka kampanje B92 za izgradnju Sigurne kuće za žrtve porodičnog nasilja, danas su počeli radovi na izgradnji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.12.2006.

15:28

Default images

Zahvaljujući donacijama velikih kompanija, ali i građana Srbije, prikupljeno je 95.000 evra, tako da je za dovršetak prve kuće sada potrebno još 25.000 evra. Uprkos lošem vremenu, u opštini Rakovica danas su počeli prvi radovi na izgradnji Sigurne kuće.

"Ovo je ta lokacija na kojoj će biti Sigurna kuća. Ona je tajna, ne možemo vam reći gde je. Ovde će biti dečje igralište i, naravno, ograda, i sve ono što je neophodno", rekao je Bojan Milić, predsednik Skupštine opštine Rakovica.

Pre početka radova, čelnici Savetovališta protiv nasilja u porodici, opštine Rakovica i B92, potpisali su ugovor o izgradnji prve Sigurne kuće, koja će biti u trajnom vlasništvu Savetovališta.

"U ime Savetovališta protiv nasilja u proodicu, mogu da kažem da je za nas ovo jedan od najznačajnijih datuma od kada radimo, jer se danas potpisuje ovaj ugovor o našoj saradnji i izgradnji kuće", rekla je Vesna Stanojević, koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici.

"Za nas kao nevladinu organizaciju koja zbrinjava žene i decu žrtve porodičnog nasilja ovo znači više nego što ja mogu da objasnim", rekla je ona.

"Izuzetno je važno da je akcija i kod građana i kod svih institucija u zemlji prihvaćena vrlo pozitivno i mislim da postoji sve veće i veće razumevanje za ovu akciju", rekao je Veran Matić, direktor B92.

"Cilj kojem težimo je da se napravi adekvatan broj Sigurnih kuća u Srbiji i da to postane ozbiljno državno pitanje, na kojem državne institucije rade zajedno s nevladinim sektorom i medijima. Mislim da će to verovatno biti nametnuto kao važno pitanje do kraja iduće godine", rekao je on.

Prva Sigurna kuća, koja će moći da primi 30 korisnika, trebalo bi da bude završena i predata na upotrebu do polovine 2007. godine.

Najveći donatori u akciji za sada su Erste Bank, Delta Holding, Koka-kola i Telenor, a pomogla su i brojna manja preduzeća, ali i građani, koji su do sada dali više od 10.000 evra.

Korisnici Telenorove mreže mogu da pozovu humanitarni broj 063-9765, a ostali zainteresovani mogu da uplate novac preko žiro računa čiji broj se može naći na odeljku našeg sajta posvećenom Sigurnoj kući.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: