Sporazum sa Crnom Gorom

Ministri Srbije i Crne Gore, Slobodan Lalović i Miodrag Radunović, potpisali su sporazum o socijalnom osiguranju izmedju dve zemlje.

Izvor: B92

Nedelja, 17.12.2006.

10:52

Default images

Tom prilikom potpisan je i Protokol o regulisanju isplate penzija korisnicima sa prebivalištem u Srbiji i Crnoj Gori, pa će penzioneri, posle skoro sedam meseci pauze, primiti penziju na kućnu adresu.

Više od pola godine od osamostaljenja Crne Gore i Srbije, penzioneri, državljani Srbije koji žive u Crnoj Gori, kao i crnogorski državljani koji žive u Srbiji, mogu da očekuju da će im poštari doneti prvu penziju.

Protokol o regulisanju isplate penzija, koji su potpisala dva ministra, omogućava isplatu penzije na kućnoj adresi, a osiguranici, njih oko 5.000 mogu očekivati brzu isplatu svih zaostalih penzija.

"Ono što do sada nisu dobili dobiće sada odjedanput. U najskorijem roku, samo da se dva fonda dogovore. Mi pare imamo i mogu da kažem da su dani u pitanju, vrlo brzo", kaže ministar Lalović.

Na osnovu Sporazuma o socijalnom osiguranju izmedju ove dve države, državljani dve zemlje moći će da ostvaruju svoja prava iz penzijskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja.

"Takodje potpisali smo administrativni sporazum o primenu ovog sporazuma i protokol na osnovu  koga ćemo pre ratifikacije ovih ugovora u parlamentu već početi primenjivati odredbe ovog sporazuma", kazao je Miodrag Radunović, manistar zdravlja, rada i socijalnog staranja Republike Crne Gore.

Prema rečima ministra Lalovića, na ove sporazume čekalo se dugo jer su pregovori bili, kako je rekao, teški, ali se na kraju ipak postigao sporazum prihvatljiv za obe strane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: