• Search form

06.02.2020 | 22:21

Studenti u fokusu nove sezone Barake

Studenti u fokusu nove sezone Barake

Kulturni centar Baraka posvetiće u novoj sezoni glavni deo likovnog programa izložbama studenata osnovnih studija umetničkih fakulteta i viših škola, a prva u nizu je izložba “Once upon a time… / Figura, eksterijer, enterijer” Maše Vujinović, Stefana Kovačića i Marka Piroškog sa Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Smatrajući da je potrebno više vidljivog i otvorenog istraživanja mogućnosti i izazova studiranja umetnosti u Srbiji, Baraka će pokušati da otvori prostor za glas, umrežavanje i dijalog svih aktera u polju. Taj dijalog počeo je već samim iniciranjem programa - pre otvaranja prve izložbe. Mane Radmanović i njegovi studenti sa Fakulteta za medije i komunikaciju uključili su se sa velikim entuzijazmom i uradili dizajn materijala, istakla je Baraka povodom nove izlagačke sezone, koja počinje 8. februara izložbom “Once upon a time… / Figura, eksterijer, enterijer”.

Radovi na toj izložbi nastali su na trećoj godini studijskog predmeta Crtanje na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, kod profesora Ljubomira Vučinića.

“Fantastične prikaze zarobljene unutar prostora. Bezvremeni, skriveni i tajni prikazi u bajkovitom spoju suprotnosti prikazuju sve, ne otkrivajući ništa. Kratke priče zarobljene u trenutku nestvarne bajke. Figura je izložena pogledu, a anonimna, krijući svoj identitet iluminira u potpunom mraku. Intimna postoji sama za sebe, u besprostornom okruženju.

Eksterijer je prostran, ali i plitak, snolik, nestvaran i dinamičan. Ceo svet krije se iza zavese mraka. Čovek i priroda su u večnoj igri, čekajući trenutak koji nikad ne dolazi.

Enterijer je zatvoren, skučen, a opet tako ogroman i dubok da u sebe uvlači i proždire sve. Haotične sobe bez prisustva čoveka, prepune predmeta koji skupljaju prašinu davno zaboravljene prošlosti”, navedeno je u najavi izložbe.

Stefan Kovačić, rođen 1998. u Sremskoj Mitrovici, prepoznatljiv je po misterioznim, ekspresivnim crtežima ljudskih figura u kataklizmičnoj tami, u kojoj je čovek jedina svetla i sigurna tačka. Podsećaju na vizije koje najavljuju velike promene.

Maša Vujinović, rođena 1998. u Beogradu, koristi crtež, fotografiju i sliku da smireno i artikulisano, jezikom figure, opisuje svoj unutrašnji svet ženskosti i istražuje princip anime.

Marko Piroški, rođen 1992. u Srbobranu, student je odseka Grafika, u klasi profesora Zorana Todovića. Precizno, fotografski dokumentovane zatrpane i napuštene prostorije na njegovim crtežima govore o odlasku ljudskog bića i haosu koje ono za sobom ostavlja.

Dizajn kataloga i plakata izložbe potpisuju Ana Stanojević i Luka Rajković, a biće otvorena do 22. februara.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav