Kako izabrati prave pneumatike za SUV?

SUV vozila su poslednjih godina su popularnija među kupcima.

Automobili

Izvor: Izvor: Goodyear

Četvrtak, 06.02.2020.

18:00

Kako izabrati prave pneumatike za SUV?
Foto: Goodyear promo

Vlasnici ovih vozila, a naročito oni koji ranije nisu vozili SUV, moraju biti vrlo pažljivi pri izboru odgovarajućih pneumatika, upozoravaju stručnjaci kompanije Goodyear.

Namenski razvijeni pneumatici sa oznakom SUV su na prvi pogled vrlo slični pneumaticima za uobičajene putničke automobile, ali se od njih razlikuju po jednoj važnoj karakteristici – imaju veću nosivost.

SUV vozila, u poređenju sa klasičnim putničkim automobilima, imaju visoko težište i veću masu, pa tako i čvršće amortizere. Zato vozači moraju još pažljivije da pristupe izboru pneumatika, koji moraju biti prilagođeni većim opterećenjima.
Foto: Goodyear promo
Pneumatici za SUV, za razliku od uobičajenih, imaju čvršću konstrukciju, a posebno su prilagođeni gumena smeša i oblik dezena gazećeg sloja.

Za svoje sportsko terensko vozilo uvek izaberite pneumatike sa oznakom SUV, i obratite pažnju na pravilne dimenzije i indeks brzine, a pazite i na dovoljno veliku nosivost, u skladu sa homologacijom, savetuju stručnjaci.

Pri izboru nikako ne zanemarite ulogu kvaliteta pneumatika. Na kraju krajeva, oni su jedina dodirna tačka vozila sa podlogom i kao takvi važan faktor bezbednosti u saobraćaju.

Za SUV vozila se preporučuju pneumatici najvišeg kvaliteta.

Pažljivo sa zimskim gumama

Zahtevni zimski uslovi sa niskim temperaturama i često klizava, ponekad i snežna ili zaleđena podloga, zahtevaju veću pažnju pri izboru odgovarajućih pneumatika.

Važno je da na vašem SUV vozilu nikada zimi ne upotrebljavajte letnje terenske ili poluterenske pneumatike, jer oni, uprkos grubom profilu, ne poseduju ključne karakteristike zimskih guma.

Zimske pneumatike odlikuje mekša mešavina gumene smeše koja po mrazu bolje prijanja, kao i dodatne lamele u blokovima gazeće površine, čime se obezbeđuje pouzdano prijanjanje u snegu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: