Najnovije vesti
Vesti Politika
Fajon: Martinovićeva izjava je govor mržnje

Fajon: Martinovićeva izjava je govor mržnje

Evroposlanica Tanja Fajon ocenila je danas izjavu šefa poslaničke grupe SNS Aleksandra Martinovića kao govor mržnje. Upitana da prokomentariše izjavu Martinovića o tome da ona ima animozitet prema SNS iz ideoloških razloga, ali i zato dolazi iz države koja je nekada bila u sastavu SFRJ, Fajon je kazala da veruje da je i dalje dobrodošla u Srbiji, a da je njegova izjava samo "izjava jednog poslanika koji se služi govorom mržnje, koji je poznat".

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Tanja Fajon, Aleksandar Martinović Foto: Siniša Pašalić, Tanjug, Rade Prelić / RAS Srbija
Tanja Fajon, Aleksandar Martinović

"Žao mi je što je iskoristio sednicu Skupštine za to", poručila je Fajon.

Pročitajte još

Dodala je da su poslanici u Evropskom parlamentu navikli na "drugu kulturu političkog dijaloga", primetivši da to "očigledno nije i ovde uobičajeno".

"Žalim što je to tako. Prenela sam i predsednici Skupštine Maji Gojković i pozvala je da zajedno učinimo da se ne dozvoli govor mržnje", objasnila je Fajon.

Tanja Fajon
Foto: Filip Krainčanić / RAS Srbija
Tanja Fajon

Ona je najavila da će delegacija Evropskog parlamenta i dalje pratiti dijalog u skupštini, stanje u medijima, uz opasku da govor mržnje nije samo prisutan u politici.

"Žalim što političari koriste govor mržnje u cilju stvaranja razdora u društvu. Zbog toga građani nemaju poverenja u politiku, a i stvara se situacija u kojoj veliki deo opozicije neće izaći na izbore", kazala je Fajon.

Fajon se ponovo osvrnula na stanje u medijima ocenivši da se situacija iz godine u godinu pogoršava i da gotovo da nema nezavisnih medija, kao i da je još gora situacija u lokalnim međima.

"To nas ozbiljno brine i treba učiniti mnogo više protiv toga", poručila je.

Ironično se zahvila zahvalila Martinoviću na "prijatnoj dobrodošlici"

Predsednica Odbora EP za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU Tanja Fajon, koja je od danas u dvodnevnoj poseti Beogradu, ironično je zahvalila šefu poslaničke grupe SNS Aleksandru Martinoviću na "dobrodošlici", odnosno na izjavi koju je dao uoči njenog dolaska.

Fajon je na svom Tviter nalogu podelila video na kojem Martinović u Skupštini Srbije govori da "Tanja Fajon ima animozitet prema SNS", kako navodi, jednim delom iz ideoloških razloga, a drugim delom zato što dolazi iz države koja je nekad bila u sastavu SFRJ.

"Moj utisak je, možda nisam u pravu, da onaj rat iz juna 1991. godine sa JNA u Sloveniji za nju (Fajon) još nije završen. Čini mi se da ona nastavlja da ga vodi na neki drugi način, kritikujući apsolutno sve što dolazi kao predlog SNS", rekao je Martinović.

Fajon je uz taj video koji je podelila na Tviteru napisala komentar "Prijatna dobrodošlica. Nema problema...".

Fajon se danas, zajedno sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varhejom i evropskim parlamentarcem Vladimirom Bilčkom, sastaje sa predstavnicima vladajućih i opozicionih stranaka, a sutra će se sastati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.