Optužnica protiv saobraćajne mafije

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo optužnicu protiv 29 osoba koje se sumnjiče za prevare oko osiguranja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.12.2006.

11:47

Default images

U tom slučaju prvi put je korišćen tajni agent iz policije. Prema saznanjima Tužilaštva, grupa je varala osiguravajuća društva tako što je angažovala policajce da, za mito od 500 do 1.000 evra, falsifikuju zapisnike o uviđaju saobraćajnih nezgoda koje se nikada nisu dogodile.

Organizatori grupe, prema optužnici, su Slobodan Knežić i Zoran Stojanović. U pritvoru je 12 osoba, 16 je na slobodi, dok je jedna u bekstvu.

"Unosili su podatke koje su im organizatori kriminalne grupe davali, o vozilima, vozačima, mestu, vremenu. Međutim, to je naročito važno reći, pravili su zapisnike o malim štetama da bi taj predmet završio kod prekršajnog sudije, da ne bi bio otvoren krivični postupak", kaže Tomo Zorić, portparol Specijalnog tužilaštva. "Kada sudija za prekršaje pozove, odlaze lica koja obavezno priznaju krivicu", kaže on.

U prevari su učestvovali i procenitelji iz osiguravajućih kompanija, koji su takođe pisali lažne izveštaje o udesu i visini štete.

Da bi razotkrili grupu, u javnosti poznatu kao "saobraćajna mafija", prvi put u istoriji Specijalno tužilaštvo je koristilo tajnog agenta ubačenog u grupu.

"Važno je reći da je to slučaj gde je prvi put korišćen institut tajnog agenta koji je razotkrio ovu kriminalnu grupu i zahvaljujući njegovim aktivnostima ova se grupa našla pred licem pravde", kaže Zorić.

Osiguravajuća društva su, prema Zorićevim rečima, oštećena za više od 17 miliona dinara, ali će iznos biti i veći jer istrage protiv nekih osoba umešanih u prevaru nisu završene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: