"Težak položaj Albanaca u KPZ Niš"

Predsedniku Borisu Tadiću upućeno je pismo, u kojem je obavešten o maltretiranju albanskih zatvorenika u niškom zatvoru.

Izvor: B92

Sreda, 06.12.2006.

12:45

Default images

Predsednik Odbora za ljudska prava u Bujanovcu Šaip Kamberi upozorio je Tadića da ima pouzdana saznanja da je već duže vreme veoma težak položaj zatvorenika-Albanaca u Kazneno-popravnom zavodu u Nišu. U pismu još stoji da su, tokom nedavne intervencije Žandarmerije u niškom zatvoru zbog protesta zatvorenika, "pretučeni i svi zatvorenici-Albanci, iako nisu bili organizatori nezadovoljstva".

Predsednik bujanovačkog Odbora za ljudska prava, takođe je naveo da je o tome blagovremeno obavestio Ministarstvo pravde Srbije i zamolio da zatvorenici albanske nacionalnosti budu prebačeni u Leskovac ili Vranje na dalje izdržavanje kazne.

Kamberi je naveo da pismo Ministarstvu pravde nije dalo rezultate i zamolio Tadića da interveniše kako bi se poboljšao položaj zatvorenika Albanaca, kao i da se oni prebace u leskovački ili vranjski zatvor.

Lađević: Nisu tačni navodi

Direktor vladine Službe za ljudska i manjinska prava Petar Lađević odbacio je navode Kamberija da su tokom nedavne pobune zatvorenika u niškom zatvoru povređeni svi zatvorenici albanske nacionalnalnosti.

"U niškom zatvoru ima 38 albanskih zatvorenika i prilikom intervencije organa reda na suzbijanju pobune proteklih dana desilo se samo šest lakših telesnih povreda i to dve lakše telesne povrede nad zatvorenicima albanske nacionalnosti i četiri lakše povrede nad zatvorenicima-Srbima", rekao je Lađević.

Prema njegovim rečima, svi lakše povređeni su nakon četiri dana iz bolnice vraćeni natrag u niški zatvor na izdržavanje kazne.

Lađević je rekao da prema njegovim saznanjima, Ministarstvo pravde nije dobilo pismo Kamberija, koje je on uputio predsedniku Srbije Borisu Tadiću i u kojem je upozorio na "težak položaj" zatvorenika Albanaca u zatvoru u Nišu.

"Prema mojim informacijama iz Ministarstva pravde, nema nikakve osnove da se na ovaj način manipuliše javnošću kada je u pitanju položaj zatvorenika, a ono što sam siguran je da u našim zatvorima ne postoji segregacija po nacionalnom osnovu", zaključio je Lađević.

Lađević je rekao da je Kamberi poslao pismo Ministarstvu pravde u julu ove godine, ali da to nije isto pismo koje je upućeno predsedniku Tadiću.

"Za ovu tema koja se odnosi na status zatvorenika sigurno nije prava adresa predsednik Srbije nego Ministratvo pravde, a Ministarstvu pravde takvo pismo nije upućeno", rekao je Lađević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: