Zaštita za svedoka za Suvu Reku

U nastavku suđenja osmorici optuženih za zločine u Suvoj Reci na Kosovu 1999. jedan svedok je tražio zaštitu suda.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.12.2006.

13:34

Default images

Svedok čiji je iskaz bio planiran za danas tražio je zaštitu suda. Na početku pretresa, predsedavajuća Veća Vinka Beraha-Nikićević rekla je da se sud zbog toga obratio Službi za zaštitu svedoka, a potom je odlučeno da svedok dobije pseudonim A. Taj svedok će iskaz davati iz zasebne prostorije, a njegov lik će javnost i učesnici u postupku videti kao zamagljen na monitoru.

Sudsko veće odbacilo je zahtev advokata odbrane za izuzeće izjave tog svedoka date javnom tužiocu 21. jula 2005, a o zahtevu da im bude predato pismeno rešenje na osnovu kog mu je dodeljen status zaštićenog svedoka odlučiće naknadno.

Osmorici optuženih sudi se za ubistvo 48 Albanaca. Na početku suđenja, 2. oktobra, prvooptuženi Radoslav Mitrović, u to vreme komandant 37. odreda Posebnih jedinica policije Niški odred negirao je da je 26. marta 1999. naredio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Krivicu za učešće u naređivanju ubistva 48 Albanaca, članova nekoliko porodica Beriša, muškaraca, žena i dece, odbacili su drugooptuženi Radojko Repanović, tadašnji komandir policije u Suvoj Reci, i trećeoptuženi, njegov pomoćnik Nenad Jovanović.

Policajci iz Suve Reke Slađan Čukarić, Miroslav Petković, Zoran Petković i pripadnik Državne bezbednosti Milorad Nišavić izjasnili su se da nisu učestvovali u zločinu.

Po optužnici, Čukarić, Miroslav i Zoran Petković, Nišavić i Papić streljali su sa više saboraca nekoliko starijih članova porodice Beriša, a ostale muškarce, žene i decu oterali u obližnju piceriju Kalabrija, u koju su ubačene dve ručne bombe.

Potom je pucano u žrtve starosti od jedne do 100 godina, a pri iznošenju leševa iz picerije optuženi su ubijali svakog ko je davao znake života. Ubijen je i naknadno dovedeni Jašar Beriša, a Abdulah Ešljani je vezan izveden iz pritvora u Suvoj Reci i ustreljen.

Iz prve grobnice na vojnom strelištu kod Prizrena, po naređenju haškog begunca, generala policije Vlastimira Đorđevića, deo leševa je hladnjačama prevezen i zakopan u masovnu grobnicu na poligonu Specijalnih antiterorističkih jedinica policije u Batajnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: