"Poštovati zakone o medijima"

Šefica Odeljenja za medije Misije OEBS-a u Srbiji kaže da profesionalci u medijima nisu dovoljni za bolje stanje u medijima.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.11.2006.

11:57

Default images

Viržini Žuan kaže da Srbija ima izuzetne profesionalce u oblasti medija, ali da je, da bi se našla rame uz rame sa ostalim evropskim zemljama, neophodno poštovati sve zakone, a da se buduće izmene i usvajanje novih akata moraju obaviti javno i uz konsultacije stručne javnosti. Ona navodi da uticaj države na medije mora biti ograničen.

"Srbija prolazi kroz ključnu fazu tranzicije, usvojen je veliki broj zakona, ali pravi izazov je njihova primena", rekla je, na kraju trogodišnjeg mandata, Viržini Žuan.

Prema njenim rečima, period tranzicije je izazovan jer se, bez obzira na promenu okolnosti, svi osnovni principi i obaveze predviđene zakonima moraju poštovati.

Ona je naglasila da država mora imati pozitivnu ulogu prema medijima kada se uspostavlja zakonski okvir u kom mediji mogu da funkcionišu slobodno i profesionalno, ali da onog trenutka kada se to dogodi, kada su jasne sve obaveze i garancije i kada se one poštuju, bilo kakav uticaj države treba da bude ograničen.

"Zakoni usvojeni u Srbiji od 2002, Zakon o radiodifuziji, Zakon o javnom informisanju i Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja, garantuju slobodu medija, ali sobom nose obaveze koje mediji moraju ispuniti", rekla je Žuanova, ističući da ti zakoni zabranjuju bilo koju vrstu nelegitimnog uticaja države na medije.

Ona je rekla i da će privatizacija štampanih i elektronskih medija u vlasništvu lokalnih vlasti, koja je u toku, uticati na sređivanje situacije na medijskoj sceni u Srbiji.

"Mora se osigurati da vlasti na lokalnom nivou sarađuju s medijima, ali da ih ne poseduju, da promene u lokalnom rukovodstvu ne vode promenama u uređivačkoj politici. To je važan proces, kao što je i konkurs za dodelu regionalnih dozvola, koji je veoma bitan, kako bi opštine u Srbiji imale profesionalne, privatne medije", dodala je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: