Utorak, 28.11.2006.

07:44

Uslovni prijem u Partnerstvo?

Prema nekim najavama, Srbija bi na Samitu NATO-a u Rigi mogla biti uslovno primljena u Partnerstvo za mir.

Izvor: B92

Default images

Šefovi diplomatija NATO-a večeras u Rigi, u Letoniji, uoči samita koji se prvi put održava na teritoriji SSSR-a, raspravljaju o mogućnosti da Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini uslovno na godinu dana bude odobreno članstvo u Partnerstvu za mir, s tim da ono za Srbiju i BiH bude zamrznuto ako one do tada ne ostvare punu saradnju s Haškim sudom.

Kako iz Rige javlja novinarka B92 Tanja Aleksić, iako je tokom dana izgledalo da će pomenute tri zemlje dobiti samo ohrabrenje, pristizanjem delegacija menjala se i situacija. Šef diplomatije Slovenije Dimitrij Rupel izjavio je kako izleda da će Partnerstvo na samitu biti prošireno. Nezvanično se saznaje da se razmatra varijanta da Srbija i BiH dobiju uslovno članstvo na godinu dana, koje bi bilo suspendovano ako ne bude ostvarena puna saradnja s Hagom, dok bi Crna Gora bila primljena bez uslova.

O Srbiji se dosta razgovara, pa i o tome da li je sada pozvati u Partnerstvo ili za mesec dana, neposredno pre parlamentarnih izbora, kao dodatno ohrabrenje demokratskim snagama.

Konačna odluka očekuje se sutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

8 h

Podeli: