SRS hoće s manjinama u koaliciju

Tomislav Nikolić izjavio da će ta stranka formirati novu vladu samostalno ili u koaliciji sa strankama nacionalnih manjina.

Izvor: B92, Beta

Subota, 25.11.2006.

10:34

Default images

Nikolić, koji je kandidat SRS-a za premijera, rekao je da je spreman da vladu sastavlja sa strankama koje predvode Sulejman Ugljanin i Jožef Kasa, dok je odbacio mogućnost saradnje sa strankom Rize Halimija.

Prema njegovim rečima, SRS je spreman da strankama nacionalnih manjina ponudi važne resore u vladi, kao što je Ministarstvo unutrašnjih poslova, dok bi sigurno zadržao one iz oblasti ekonomije i finansija.

Reagujući na izjavu Tomislava Nikolića, Jožef Kasa je rekao da ne zna na osnovu čega Nikolić smatra da bi Savez vojvođanskih Mađara uopšte ušao u takvu koaliciju. Kasa ukazuje da Tomislav Nikolić nije svestan štete koju je SRS nanela Srbiji, nacionalnim manjinama i mađarskoj zajednici. Opširnije ovde.

Zamenik predsednika SRS Tomislav rekao je da će radikali biti samo u onoj vladi koju će sami formirati. "Priča o saradnji SRS-a i DSS-a je završena posle prošlih izbora kada smo im ponudili koaliciju, a oni odbili. Mi više nikada nećemo biti u koaliciji", kazao je Nikolić u intervjuu agenciji Beta.

Na pitanje da li je moguća saradnja sa Socijalističkom partijom Srbije, je rekao da ta stranka tek treba da se izbori za ulazak u parlament, odnosno da pređe cenzus.

Podsetimo, na jučerašnjem skupu u Domu Sindikata posvećenom odbrani Vojislava Šešelja, zamenik predsednika SRS-a Tomislav Nikolić optužio je Vojislava Koštunicu, Radeta Bulatovića i Borisa Tadića, da su iskoristili svedočenje Dejana Milenkovića u predizbornoj kampanji. Zbog toga je Nikolić najavio da radikali neće sa strankama demokratskog bloga praviti koalicije posle izbora.

Dejan Milenković rekao je tokom svedočenja da je lider radikala Vojislav Šešelj znao za ubistvo premijera Zorana Đinđića, kao i da su pojedini funkcioneri te stranke održavali vezu sa zemunskim klanom.

"Neću optuživati Koštunicu i Tadića zbog Kosova"

Nikolić je kazao da neće optuživati predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera Vojislava Koštunicu u slučaju negativnog rešenja za Kosovo i Metohiju.

"Kako mogu da ih optužim za rešenje koje će doneti Marti Ahtisari, gde je tu njihova krivica", rekao je on, kao i da, sudeći po onome što Tadić i Koštunica javno rade, nema razloga da ih optužuje.

"Ako rešenje bude negativno, odnosno ako Kosovo i Metohija dobije bilo kakav oblik nezavisnosti ili ako ostane sadašnje stanje, onda će to rešenje biti neprihvatljivo za celu Srbiju i ona mora jedistveno da reaguje", istakao je on.

Nikolić je rekao da u slučaju negativnog rešenja sve političke stranke treba da dođu na sednicu Skupštine Srbije, na kojoj bi se odlučilo o daljim potezima: "O tome šta dalje ne može da odlučuje jedan čovek, niti jedna stranka, niti bi bilo ko preuzeo rizik da samostalno to radi".

Politički potezi bi, kako je naveo, bili nepriznavanje nezavisnosti, poziv svim članicama UN da takođe ne priznaju takav status i da kažu da ih to dovodi u sukob sa Srbijom kao suverenom državom i sa osnovnim svetskim princima.

Nikolić je rekao da sve članice UN treba upozoriti da prihvatanje nezavisnosti Kosova i Metohije dovodi u pitanje njihove diplomatske odnose sa Srbijom.

"Mladića nikada nisam sreo"

Zamenik predsednika SRS-a je rekao da bi premijer Vojislav Koštunica trebalo da se obrati javnosti putem televizije i kaže da se Ratko Mladić ne nalazi na teritoriji Srbije.

Nikolić je rekao da ne veruje da će Koštunica ikada uhapsiti Mladića, već da je pre moguća situacija da se Mladić samo nađe u Hagu, a da građani saznaju preko medija da se "tamo obreo".

Izražavajući uverenje da Mladić nije u Srbiji, Nikolić je upitao vlast zašto uopšte ostavlja odškrinuta vrata za priče "da se Mladić nalazi ovde".

Dodao je da on lično nikada u životu nije sreo niti čuo Mladića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: