Vlast namerava da vojnu industriju stavi pod svoju kontrolu 1Ilustracija Foto: FoNet/ Kostadin Kamenov

Uredbom od 31. decembra prošle godine, Vlada Srbije formirala je grupaciju „Odbrambena industrija Srbije“, koju čine proizvođači naoružanja i vojne opreme čiji je većinski osnovni kapital državni ili društveni.

Za razliku od ranije istoimene, ali neformalne grupacije, koju je činilo šest najznačajnijih i najvećih domaćih vojnih fabrika – Zastava oružje, Krušik, Prvi partizan, Sloboda, Milan Blagojević i Prva iskra, nova grupacija „Odbrambena industrija Srbija“ (OIS) koju, prema uredbi Vlade Srbije, čini 19 preduzeća namenske proizvodnje, imaće svoje organe upravljanja – skupštinu i savet, a time, prema tumačenju iz kragujevačkog Privrednog suda, i status pravnog lica.

Grupacija, čije je osnivanje predviđeno novim Zakonom o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme, kako je navedeno u Uredbi Vlade, počinje da radi u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu te uredbe. Uredba je objavljena u Službenom glasniku 31. decembra 2019. godine, a stupila na snagu osmog dana od objavljivanja, dakle 8. januara, što znači da je trebalo da počne da radi 23. januara.

Sve fabrike iz sastava OIS i dalje, međutim, funkcionišu i privređuju kao i decenijama unazad, a tako će, po svemu sudeći, biti i u doglednoj budućnosti. O formiranju te grupacije koja je, ponovimo, već trebalo da počne s radom, tek je, u stvari, počelo da se razgovara u Ministarstvu odbrane, gde su nadležni sredinom prošle sedmice pokušali da poslovodstvima i sindikatima najznačajnijih domaćih vojnih fabrika, koje će i ubuduće da čine okosnicu OIS, objasne ciljeve njenog osnivanja.

Pojedini učesnici razgovora u Ministarstvu odbrane tvrde da je očigledna namera Vlade Srbije da kompletnu domaću vojnu industriju, odnosno njeno poslovanje, razvoj i, što je najvažnije, novim Zakonom o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme predviđenu privatizaciju – prodajom kapitala inostranim i domaćim investitorima – stavi pod „državnu šapu“. Međutim, nakon tog skupa mnogo toga vezanog za osnivanje OIS ostalo je nejasno, te je početak rada, a možda i faktičko formiranje te grupacije i dalje na „dugom štapu“.

– Uredbom Vlade Srbije, formiranje Skupštine grupacije OIS regulisano je samo jednom odredbom, iz koje se ne vidi ni ko čini, ni ko predsedava i saziva sednice tog organa. Nisu, što je još problematičnije, definisani ni način rada i nadležnosti skupštine, bez čijeg konstituisanja grupacija OIS ne može da ni da profunkcioniše na način na koji je to vladinom Uredbom predviđeno. Nadležnosti i način formiranja Saveta grupacije su preciznije definisani, ali je nevolja što bi Skupština za koju se ne zna ko i kako će da je konstituiše, trebalo da izabere Savet koji bu upravljao grupacijom – kaže predsednik sindikata u „Zastavi oružju“ Dragan Ilić, koji je prisustvovao prošlonedeljnom sastanku u Ministarstvu odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari