Formirana "narodnjačka koalicija"

Glavni odbori Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije odlučili o stvaranju predizborne koalicije. Slogan "Živela Srbija!"

Izvor: FoNet, Beta

Nedelja, 19.11.2006.

10:43

Default images

Te stranke i formalno su potvrdile odluke predsedništava stranaka o zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima. Izborna lista će se zvati DSS-NS-Vojislav Koštunica, a u okviru kvote NS-a od 30 odsto mandata će biti mesta i za Jedinstvenu Srbiju i Srpski demokratski pokret obnove.

Glavni odbor Demokratske stranke Srbije odlučio je danas da za predstojeće parlamentarne izbore formira koaliciju s Novom Srbijom, izjavio je savetnik premijera i član DSS-a Branislav Ristivojević. On je rekao da je odluka jednoglasno usvojena na sednici u beogradskom centru Centru, kojoj je prisustvovalo 157 od 179 članova Glavnog odbora.

GO Nove Srbije je takođe jednoglasno odlučio da NS na predstojećim parlamentarnim izborima učestvuje u koaliciji s DSS-om, izjavio je predsednik NS-a Velimir Ilić. On je rekao da će kandidat koalicije DSS-NS za premijera biti lider DSS-a Vojislav Koštunica, koji je i prvi na listi, dok Ilić biti drugi.

"Naš cilj je da Vojislav Koštunica ponovo bude premijer, jer je radio dobro i napravio odlične rezultate, a poseban uspeh je postigao objedinjavanjem većine političkih opcija oko novog Ustava", rekao je Ilić.

I premijer je imao komplimente za svog ministra: "Svi znamo koliko je energije kao ministar za kapitalne investicije Ilić uneo u Vladu Srbije i svi znamo koje je rezultate ostvario."

"Živela Srbija"

Koštunica sa pristalicama (arhiv)
Premijer Srbije i lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica pozvao danas u uvodnom delu GO DSS-a da donese odluku o formiranju predizborne koalicije s Novom Srbijom. Predsednik DSS-a je dodao da će DSS pažljivo saslušati i šta će druge stranke izneti kao programe, jer će od toga zavisiti i razgovori o formiranju Vlade posle izbora.

Koštunica je najavio da će DSS voditi isključivo afirmativnu predizbornu kampanju. "Naš program za sledeće godine ne predstavlja zbirku lepih želja ili praznih obećanja. Mi ne obećavamo, mi najavljujemo šta ćemo uraditi", rekao je Koštunica.

On je izjavio da je Vlada predvođena DSS-om u prethodne tri godine prema parlamentarnim opozicionim strankama, Demokratskoj stranci i Srpskoj radikalnoj stranci dosledno održavala odgovoran, korektan i konstruktivan odnos i da je u ophođenju prema opozicionim strankama postavljen visok standard.

"Kada se radilo o državnim i nacionalnim pitanjima, uvek smo nastojali da ostvarimmo konsenzus partija. Trudili smo se da uvažimo opoziciju i da nikada ne nastupamo kao arogantna ili netolerantna vlast. U političkoj borbi, svesno i dosledno smo se klonili teških reči i optužbi bez pokrića", rekao je Koštunica.

Koštunica je rekao da su nastojanja Vlade i DSS-a u protekle tri godine dala dobre rezultate u svim segmentima društva i da su krunisana donošenjem novog Ustava Srbije kao vrhuncem državotvorne politike. Premijer je kao nesumnjiv uspeh Vlade istakao borbu protiv kriminala i korupcije i dodao da se ono što je postignuto u toj oblasti ne može poništiti, a da proces obračuna više ne može biti zaustavljen.

"Uspeli smo u svom osnovnom cilju da ostvarimo napredak, negde istinski impresivan, negde veći, a negde manji, u svim sferama društva. Vlada je nesporno ostvarila opšti uspeh upravo zato što smo pokrenuli normalizaciju svih društvenih procesa, što smo obezbedili stabilnost i postigli svakome, bar u nečemu, primetan ili osetan napredak", rekao je Koštunica.

Kostunica je naglasio i ulogu građana koji su "glasno potvrdili da je Kosovo i Metohija neotuđivi deo Srbije."  

"A kako bi drugačije i moglo da bude? Ako se pogleda Povelja UN, ako se pogleda bilo koje od temeljnih načela međunarodnog prava, ako se pogleda Ustav Srbije, ako se, na kraju, pogleda na modernu evropsku istoriju – može se videti samo jedno: da Kosovo nikada ne može na zakonit i pravedan način postati nezavisno. Ono može biti samo oteto, i to ako neko hoće i ako se usuđuje da, sa osloncem na golu silu, posegne za pravnim nasiljem."

Koštunica je govor završio pozdravom "Živela Srbija", za koji je rekao da će biti ponavljan na skupovima koalicije DSS-a i NS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: