Pozornica

Podrškom kulturnim udruženjima do boljeg statusa cjelokupne scene

Podrškom kulturnim udruženjima do boljeg statusa cjelokupne scene
Foto: N.N. | Podrškom kulturnim udruženjima do boljeg statusa cjelokupne scene

Ministarstvo prosvjete i kulture RS pozvalo je udruženja u oblasti kulture koja ispunjavaju uslove da se prijave na javni poziv za dodjelu statusa reprezentativnog strukovnog udruženja u kulturi i javni poziv za dodjelu statusa reprezentativnog udruženja u kulturi.

Cilj ovih poziva jeste utvrđivanje značaja udruženja u kulturi s aspekta djelatnosti koju obavlja, te planiranje i sprovođenje kulturne politike, praćenje, analiziranje i unapređenje djelatnosti u kojoj udruženje u kulturi djeluje. S obzirom na to da u domenu kulture postoji više udruženja, za neka od njih ovaj poziv je prilika da dobiju određena finansijska sredstva i time svoje funkcionisanje učine reproduktivnijim. Međutim, postoje i ona udruženja koja su osnovana a godinama ne funkcionišu kako bi trebalo, pa samim tim i ne ispunjavaju uslove da se prijave na gore pomenute javne pozive.

Predrag Bjelošević, predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske, u izjavi za "Nezavisne" je naveo da su pripremili adekvatne materijale koji se konkursom traže za dobijanje statusa reprezentativnog strukovnog udruženja na nivou RS.

"Ono što je posebno važno naglasiti jeste da je Udruženje, prolazeći kroz svoje teške faze, ipak uspjelo da za sve ove godine postojanja ne prekida s radom, mada je bilo izloženo nemogućim uslovima za djelovanje. Očekujemo da će se naš status napokon definitivno promijeniti u društvu i da ćemo sticanjem statusa strukovnog reprezentativnog udruženja već ove godine po drugom konkursu koji je raspisalo Ministarstvo za lokalnu upravu i samoupravu steći i dugo očekivani status od javnog interesa za RS koji bi Udruženju garantovao određeni budžet, što do sada nije bio slučaj. Mi smo jedino Udruženje književnika bez budžeta, u odnosu na sva ostala koja djeluju u državama nastalim raspadom Jugoslavije", kazao je Bjelošević.

On smatra da Ministarstvo prosvjete i kulture RS mora dati prednost udruženjima koja djeluju na čitavom prostoru RS, a prepustiti projekte u kulturi koji nisu od republičkog značaja lokalnim zajednicama koje moraju preuzeti odgovornost za svoju kulturnu scenu.

"Meni je veoma žao što pored našeg udruženja koje uistinu posljednjih godina vodi više značajnih projekata u kulturi ne postoji i snažno udruženje likovnih umjetnika RS, a udruženja muzičara, koliko znam, ima više i to je takođe problem. Udruženje dramskih umjetnika postoji godinama, ali se za njega ne čuje. Ova umjetnička udruženja, uz veći podsticaj nadležnog ministarstva, trebalo bi svojom aktivnošću da utiču na našu ukupnu umjetničku scenu u RS, koja je trenutno usitnjena, razbijena, pa samim tim i beznačajna u društvu", napomenuo je on i dodao da bi budžetiranje tri-četiri strukovna umjetnička udruženja dalo ogroman zamah cijeloj kulturnoj sceni.

Bojan Stojnić, predsjednik Udruženja arhivskih radnika RS, naveo je da je ovo udruženje prvo koje se prijavilo za dodjelu statusa reprezentativnog strukovnog udruženja u kulturi.

"U slučaju da dobijemo status očekujemo više finansijske podrške za rad Udruženja na polju izdavačko-izložbene djelatnosti", rekao je Stojnić i dodao da su dosadašnja iskustva sa podsticanjem rada Udruženja loša, te da rad istog zaslužuje više podrške od resornog ministarstva.

Iz resornog ministarstva su saopštili da je benefit za udruženja koja dobiju status reprezentativnog taj što će se novim Pravilnikom o postupku izbora i načinu sufinansiranja programa i projekata u kulturi, kao redovni oblik podrške razvoju kulture, posebno sprovoditi konkurs za sufinansiranje programa rada reprezentativnih strukovnih udruženja i sufinansiranje projekata reprezentativnih udruženja u kulturi. Rok za prijavu na konkurs je 8. februar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije