BiH

Čubrilović: Republika Srpska garant opstanka Srba u BiH

Čubrilović: Republika Srpska garant opstanka Srba u BiH
Foto: N.N. | Čubrilović: Republika Srpska garant opstanka Srba u BiH

CIRIH - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je da je Republika Srpska garant kulturnog, prosvjetnog, nacionalnog i svakog drugog opstanka Srba u okviru međunarodno priznate BiH.

"Proslava Dana Republike potvrđuje volju i odlučnost predstavnika demokratski izabrane vlasti, nevladinih udruženja i građana Republike Srpske da se 9. januar obilježava kao naš praznik. Dan Republike Srpske prihvaćen je od većine građana koji žive u Srpskoj, kao i od naših građana koji privremeno borave u dijaspori", naglasio je Čubrilović u pozdravnom govoru na proslavi Dana Republike, 9. januara, u Ditikonu kod Ciriha.

Pozdravljajući članove Organizacionog odbora, sveštenstvo, te članove srpske zajednice u Švajcarskoj, Čubrilović je rekao da mu je čast i zadovoljstvo da im u ime institucija i građana Republike Srpske, a prije svega u ime Narodne skupštine i svoje ime, čestita sve prošle i buduće praznike.

On je izrazio posebnu zahvalnost što su se okupili da i u Cirihu, dostojno i svečano obilježe Dan Republike Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Srpske podsjetio je da se navršava četvrt vijeka od potpisivanja Međunarodnog mirovnog sporazuma u Dejtonu i da od 1995. godine Republika Srpska, u miru i slobodi, sa ponosom obilježava Dan Republike.

U obraćanju zvanicima Čubrilović je podsjetio da su 24. oktobra 1991. godine, u Sarajevu, poslanici tadašnje Skupštine Socijalističke Republike BiH, izabrani na prvim neposrednim parlamentarnim izborima, odlučili da osnuju Skupštinu srpskog naroda u BiH.

"Skupština srpskog naroda u BiH, polazeći od univerzalnog prava na samoorganizovanje, donijela je Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH. Sporazumima koji su postignuti ovdje u Švajcarskoj, tačnije u Ženevi i u američkom gradu NJujorku, u septembru 1995. godine, utvrđeno je da se BiH sastoji od dva entiteta državotvornog karaktera – Republike Srpska i Federacije BiH", naveo je Čubrilović.

On je naglasio da je Opštim okvirnim sporazumom za mir u BiH, odnosno Dejtonskim sporazumom, koji je potpisan 21. novembra 1995, potvrđen položaj Republike Srpske u okviru BiH.

"Republika Srpska je nosilac unutrašnjeg, a dijelom i međunarodnog suvereniteta. Entiteti su potvrđeni dejtonskim Ustavom BiH, a nastali su ranije i imali su određeni međunarodni subjektivitet. Republici Srpskoj pripadaju sve državne nadležnosti osim onih koje su Ustavom BiH isključivo dodjeljene zajedničkim organima i institucijama", istakao je Čubrilović.

On je naglasio da Dejtonski mirovni sporazum, čiji je sastavni dio i Ustav BiH, garantuje postojanja Republike Srpske, ali i BiH.

"Od prvih višestranačkih izbora koji su održani 1990. godine, birani su poslanici u deset saziva Narodne skupštine. Narodna skupština do sada je birala 15 vlada Republike Srpske. Narodna skupština jedan je od glavnih stubova Republike Srpske. Ona je tekovina demokratije, prava i slobode građana da neposredno odlučuju o najznačajnijim pitanjima koja su vezana za njihov život", naglasio je predsjednik parlamenta Srpske.

On je poručio da će Republika Srpska i ubuduće da proslavlja Dan Republike, navodeći da niko iz Srpske ne osporava pravo drugim narodima u BiH da slave i obilježavaju svoje praznike.

"Ali, mi nikada nećemo odustati od 9. januara! Istorijska činjenica je da je 9. januara 1992. godine proglašena Republika Srpska, dakle, prije početka građanskog rata na području bivše jugoslovenske Republike BiH. Bez jake i stabilne Republike Srpske, nema ni stabilne zajedničke države BiH", naglasio je Čubrilović.

Čestitajući Dan Republike Srpske i poželjevši svima dobro zdravlje, sreću i svako dobro u novoj 2020. godini, Čubrilović je rekao da je Republika Srpska otadžbina građana koji žive u njoj, ali i svih koji čine dijasporu, a koji su porijeklom iz Republike Srpske i BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije