');
Najnovije vesti
Blic Vesti Republika Srpska

Čubrilović: Veliki trud uložen da se prvi put u Cirihu obeleži 9. januar

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je Srni da veliki trud uložen da se prvi put u Cirihu obeleži 9. januar govori o snazi ljudi koji žele da pokažu da je Srpska stvorena pre početka ratnih dešavanja u BiH i da je taj dan simbol državnosti i garant opstanka srpskog naroda na prostoru BiH u okviru Republike Srpske.

Foto: Dejan Božić / RAS Srbija

Čubrilović je rekao da se samo prisustvujući takvim skupovima u dijaspori može videti želja i odlučnost građana da obeležavaju Dan Republike, da im je veoma stalo do datuma koji karakterišu i koji su od značaja za Srpsku.

On je istakao da je Organizacioni odbor zaista uložio mnogo truda, napora i sredstava da bi prvo obeležavanje Dana Republike Srpske danas u Cirihu izgledalo svečano. Čubrilović je istakao da je slavski deo obeležen u Hramu Svete Trojice, a samo obeležavanje Dana Republike Srpske biće održano u jednoj sali, gde će biti prisutno oko 1.500 ljudi.

– Mislim da institucije Republike Srpske treba da daju podršku našim građanima u dijaspori, kao što je ova u Švajcarskoj, kako bi na način prihvatljiv i za njih i za nas obeležavali ove datume, a da to sve bude sinhronizovano i u organizaciji Republike Srpske – rekao je Čubrilović.

Čubrilović će večeras na proslavi Dana Republike u Ditikonu, kod Ciriha, održati prigodnu besedu.