Ne kontrolišu proizvodnju oružja, a proveravaju računare i knjige: Oštre reakcije u RS zbog Euforove kontrole donacije Aleksandra Vučića

S. MIŠLjENOVIĆ

01. 02. 2020. u 07:20

Vasić: Prste u ovome imale i strane obaveštajne službe, da bi isprepadale Srbe

Не контролишу производњу оружја, а проверавају рачунаре и књиге: Оштре реакције у РС због Еуфорове контроле донације Александра Вучића

Poseta Vučića u obilasku škola Foto SRNA

Pokušaj Eufora da proveri donaciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića školama u Mrkonjić Gradu je plan smišljen u Sarajevu, da se baci mrlja na posetu predsednika Srbije Republici Srpskoj, poruka je iz RS.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da pripadnici Eufora nemaju pravo da kontrolišu opremu koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić donirao Mašinskoj školi i Gimnaziji u Mrkonjić Gradu.

- Zna se koja je misija Eufora. Ovde može da kontroliše vojne strukture, a donacije školama nikako - rekao je Višković.

On je istakao da je priča Eufora usmerena ka tome da dobri odnosi Srpske i Srbije budu, na neki način, pogoršani.

- To zadovoljstvo im nećemo priuštiti. Neka rade svoj posao i ne mešaju se tamo gde ne treba - dodao je Višković.

Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u Parlamentu BiH, kaže, za "Novosti", da je Eufor pokušao arogantno da obezvredi posetu predsednika Vučića, ali je slomio zube na institucijama RS, koje su im jasno dale do znanja da bez njihovog "zelenog svetla" ne mogu nigde da ulaze.

Kostadin Vasić, član Odbora za bezbednost Narodne skupštine RS, kaže, za "Novosti", da su prste u ovom pokušaju Eufora imale i strane obaveštajne službe.

- Očigledna je bila namera da se isprepada srpski narod nekim novim upadima Eufora i demonstracijom sile - ističe Vasić. On dodaje da očigledno Sarajevu smeta odlična veza Srbije i Republike Srpske, pa se pokušala napraviti ekscesna situacija.

- Trn u oku Sarajeva i Bošnjaka je dobar odnos Srbije i RS i predsednika Vučića i Milorada Dodika - ističe Vasić.


Dušanka Majkić, član Komisije za odbranu i bezbednost Parlamenta BiH, kaže, za "Novosti", da će prvom prilikom pitati pripadnike Eufora šta im je bila namera.

- Nismo videli da Eufor obilazi vojne industrije po Federaciji BiH i da proverava proizvodnju oružja i gde to oružje ide, ali su spremni da provere računare i knjige koje su stigle u Srpsku - ističe Majkićeva.

Ona kaže da je sve u BiH podređeno Sarajevu i njihovom načinu razmišljanja, pa tako i delovanje Eufora.

Srđan Mazalica, poslanik SNSD, kaže, za "Novosti", da su i pre toga stizale donacije iz Srbije u Republiku Srpsku u vidu pomoći za škole pa nije dolazio Eufor.

- Nedavno je, iz Vlade i Parlamenta Vojvodine, od ljudi iz SNS stigla donacija u školu u Ribniku, pa nisam video da je Eufor reagovao. Ovde je ključ to što je donacija od predsednika Srbije Aleksandr Vučića, i ovo je upravo poruka lideru Srbije. Sarajevu izgleda sve više smetaju posete predsednika Vučića Srbima u celoj BiH i Republici Srpskoj i Federaciji BiH - kaže Mazalica.

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, prilikom posete Mrkonjić Gradu, Gimnaziji donirao 20 laptopa i 100 knjiga o srpskoj i vojnoj istoriji.

NAPADAČI

Mazalica dodaje da ukoliko Eufor već želi da pomogne BiH da ima što bolje odnose sa susedima, onda bi trebalo pritisnuti institucije u BiH da se konačno pronađu i osude napadači na predsednika Vučića u Srebrenici pre nekoliko godina.

OBUKA ĐAKA

Nakon što je obelodanjena informacija da je Eufor zatražio posetu školi i proveru donacije predsednika Srbije, iz Eufora su poručili da su oni hteli doći u školu da edukuju đake, odnosno da preventivno deluju govoreći o opasnosti od mina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

sakter87

01.02.2020. 17:48

Pa naravno da ce da se kontrolise,jer kada niko nebih kontrolisao oruzje bih islo na sve strane...

Lazar

01.02.2020. 18:36

Ovo je jasan pokazatelj velikodusnosti i odgovorne politike koju vodi aktuelna vlada i koja pre svega propagira rast i razvoj koji vodi ka unapredjenju zivota i samog integriteta mlade populacije!

MAKSS84

01.02.2020. 20:32

Kontrola donacije skoli je van pameti, pa sta misle oni, da su ucenici dobili oruzije ili nesto slicno.