• Search form

31.01.2020 | 21:49

S kolekcijom Davida Maljkovića Rijeka ušla u godinu EPK

S kolekcijom Davida Maljkovića Rijeka ušla u godinu EPK

Izložba “S kolekcijom” Davida Maljkovića u riječkom Muzeju moderne i savremene umetnosti (MMSU), koja na atipičan način prestavlja kolekciju tog muzeja od osnivanja, svečano je otvorena 31. januara, veče uoči zvaničnog početka programa “Rijeka – Evropska prestonica kulture 2020”.

To je prva izložba kojom Rijeka započinje svoju veliku kulturnu godinu, a otvaranju su, uz Maljkovića, prisustvovali i brojni partneri sa kojima je već ostvario ili će kroz naredna tri meseca ostvariti saradnju. Mnogobrojnoj publici na svečanom otvaranju obratili su se i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i direktorka “Rijeke 2020” Emina Višnić.

Vojko Obersnel, Emina Višnić i David Maljković, foto: Rijeka 2020

“S kolekcijom” je izložbeni format otvorenog tipa koji se gradi kroz niz saradnji u nekoliko vremenskih sekvenci i na više lokacija, a njeno jezgro čini Maljkovićeva markantna prostorno-specifična intervencija, koja predstavlja MMSU-ovu kolekciju koja od osnivanja tog muzeja 1948. godine nije dobila prezentaciju kroz stalnu postavku, pre svega zbog ograničenih prostornih resursa. MMSU ni danas nema stalnu izložbenu postavku, pa kroz Maljkovićevu prostornu rekonfiguraciju, muzejska kolekcija postaje prisutna, dobija novu pojavnost, a i sami radovi postaju više od običnih artefakata – dobijaju novo značenje, aktuelnost i društvenu relevantnost.

Maljković je prilikom gradnje odnosa s muzejskom kolekcijom primenio svoje uvrežene umetničke metode – kolažistički pristup, korišćenje postavke i postojećih artefakata kao materijala, poigrao se sa načinima gledanja i sa samom izložbom kao zaokruženim doživljajnim iskustvom.

Osim što je izložio MMSU-ovu kolekciju, Maljković je interakciju sa njom omogućio i otvorio za troje autora mlađe generacije.

Dora Budor je svoju intervenciju, nazvanu “There’s something terrible about reality and I do not know what it is. No one will tell me”, već izvela na fasadi zgrade MMSU-a koja je u sklopu projekta ofarbana u crveno. Reč je o nastavku rada koji je ta mlada umetnica izvela u okviru izložbe “Casa Tomada” u Meksiko Sitiju 2018. godine.

Projekat mladog umetnika Nike Mihaljevića takođe je već započet, a reč je o Muzeju kristalne lobanje. Podstaknut fenomenom mitomanske pop-kulturne eksploatacije asteških kristalnih lobanja, Mihaljević proučava tranziciju mitoloških narativa u popularnu kulturu i digitalnih obrata u muzealno.

Tokom dinamična tri meseca trajanja izložbe “S kolekcijom” u izložbenom prostoru MMSU-a uspostaviće se i delovati različiti prostori društvenosti. Taj proces je već započet samim otvaranjem izložbe koje je pratio community internet radio Radio Roža, privremeni MMSU-ov “podstanar” u narednim mesecima. Takođe, za vreme trajanja izložbe u izložbeni prostor smestio se i muzejski bar “Kod Čarlija” koji vodi Damir Čargonja Čarli, saopstili su organizatori.

U okviru izložbe, krajem marta vizuelna umetnica Nora Turato će kroz svoju specifičnu praksu interpretirati fenomen građanske kolekcije. To će učiniti kroz zbirku Ivane Brlić Mažuranić u Vili Ružić, u saradnji sa starateljem zbirke Theodorom de Canzianijem.

MMSU će tokom izložbe “S kolekcijom” prirediti i večeru s Klasom Grdićem, Igorom Rukavinom, Žarkom Violićem, Branko Cerovcem i Damirom Čargonjom Čarlijem, pripadnicima riječke umetničke scene koji su bili značajni za Maljkovićevo umetničko formiranje tokom 90-ih godina u Rijeci.

Sastavni deo izložbe čini i saradnja sa nizozemskim poslediplomskim programom iz grafičkog dizajna i vizuelnih komunikacija Werkplaats Typografie – WT, čiji su studenti izradili njen vizuelni identitet. Oni će krajem marta u Rijeci učestvovati i na radionici koja će okupiti polaznike WHW Akademije, te nekoliko diplomanata i studenata riječke Akademije primenjenih umetnosti pod mentorstvom Petre Mrše. Njihovi će radovi, motivisani MMSU-ovom kolekcijom, postati integralni deo izložbe “S kolekcijom”.

David Maljković, rođen 1973. u Rijeci, živi i radi u Zagrebu. Njegove recentnije samostalne izložbe uključuju The Renaissance Society u Čikagu, Palais de Tokyo u Parizu, Kunstmuseum u Sankt Galenu, Baltic Centre za savremenu umetnost u Gejsthedu, Kunsthalle u Bazelu, Van Abbenmuseum u Ajndhovenu, Secession u Beču… Izlagao je na 11. Gvangdžu bijenalu, 56. Venecijanskom bijenalu, 29. Bijenalu u Sao Paolu, 11. i 9. Istanbulskom bijenalu… Radovi mu se nalaze u kolekcijama brojnih svetskih muzeja, među kojima su Centar Žorž Pompidu u Parizu, MUMOK u Beču, Museo Reina Sofia u Madridu, MoMA u Njujorku, Stedelijk muzej u Amsterdamu, Tejt kolekcije u Londonu.

Izložba “S kolekcijom”, čija je kustoskinja Ivana Meštrov, a asistentkinja Katerina Jovanović, biće otvorena do 20. aprila.

Rijeka 1. februara zvanično postaje Evropska prestonica kulture 2020. godine 24-časovnim programom u kojem je najavljeno hiljadu izvođača na više od 30 lokacija u centru grada, a narednih 365 dana ponudiće više od 600 kulturno-umetničkih događaja u koje je uključeno više od 300 organizacija iz 40 zemalja Evrope i sveta.

*Fotografije postavke: Karlo Čargonja

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav