Koronavirus iznenadio Hrvatsku

Hrvatska na zagrebačkom aerodromu još nema termalne kamere, koje služe za merenje temperature putnika.

Izvor: B92

Petak, 31.01.2020.

18:10

Koronavirus iznenadio Hrvatsku
Getty Images/Stringer

Čini se da je Hrvatsku koronavirus poprilično iznenadio, navodi portal Indeks.

"Nemamo uređaje za skeniranje telesne temperature kod putnika. To tek treba da naruči Ministarstvo zdravstva u kojem se nalazi krizni štab za koronavirus. Oni odlučuju o svemu što je potrebno oko tog virusa, a termalne kamere bi svakako morali da imamo", rekla je portparolka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Meri Novosel.

Dodala je i da Hrvatska ima jedan karantin u Zaraznoj bolnici "Fran Mihaljević", gde će biti upućivani svi na koje se posumnja da su zaraženi koronavirusom.

Indeks je pitao Ministarstvo unutrašnjih poslova da li granična policija ima termalne kamere, a oni su ih, kažu, uputili da se obrate Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Na Aerodromu su im rekli da granična sanitarna inspekcija tu boravi 24 sata.

"Granična sanitarna inspekcija na zagrebačkom aerodromu ima 24-satno dežurstvo, kao i medicinski tim Doma zdravlja Zagrebačke županije. Dogovoreni su standardni postupci za prihvat putnika u dolasku, transferu, tranzitu i odlasku po kategorijama, te lokacije njihovog pregleda i mogućeg zadržavanja/izolacije, prema odluci sanitarnih inspektora", odgovorili su sa aerodroma.

Prema informacijama iz Granične sanitarne inspekcije, oni sarađuju sa svim telima koja učestvuju u međunarodnom saobraćaju, odnosno s Ministarstvom unutrašnjih poslova i Carinskom upravom Ministarstva finansija na aerodromu.

Takođe, postupaju prema uputstvima koje su doneli Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo odnosno Krizni štab, u svrhu sprovođenja aktivnosti radi obezbeđenja mera za suzbijanje i sprečavanje širenja koranavirusa.

Osim na aerodromu, granična sanitarna inspekcija uključena je u provođenje navedenih aktivnosti i na putnim graničnim prelazima, na kojima se inače i nalazi.

Na osnovu kontakta sa svim nadležnim institucijama, čini se da Hrvatska još nema preko potrebne termalne skenere, piše Indeks i, pozivajući se na nezvanične izvore, dodaje da je Hrvatsku poprilično iznenadio koronavirus, o kojem se već nedeljama govori ,iako je juče Odbor za hitna stanja Svetske zdravstvene organizacije doneo preporuku da se ova bolest proglasi javnozdravstvenim hitnim stanjem od međunarodnog značaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: