Gastarbajtersko finale

Vreme čitanja: 2min | pet. 31.01.20. | 11:54

Venecuelanka sa španskim pasošem Garbinje Muguruza protiv Amerikanke rođene u Moskvi, Sofije Kenin za titulu najbolje na Ausralijan openu (subota 09.30)

Pred nama su završni dani prvog grend slema sezone, a u subotu od 09.30 prvo po tradiciji za titulu na Rod Lejver areni bore se devojke.

Ove godine to su iskusna Garbinje Muguruza (32. na WTA listi) i mlada i talentovana Sofija Kenin (15. reket sveta). Zanimljivo je da obe teniserke nastupaju pod zastavama zemalja u kojima nisu rođene, već su došle kao devojčice. Tako je Muguruza zapravo Venecuelanka iz Karakasa gde je provela praktično celo detinjstvo, a sa porodicom se preselila u Španiju zbog majke koja je Baskijka. Kenin je, sa druge strane rođena u Moskvi da bi, poput desetina hiljada njihovih sunarodnika gastarbajterski hleb njena familija potražila u SAD. Mnogi bi rekli da ih je život tako očeličio i da su zato stvorene da budu šampionke, što je donekle verovatno i tačno.

Izabrane vesti

Muguruza je sa 26 godine već etablirana WTA zvezda, bivši "broj 1" i dvostruka grend slem šampionka (Rolan Garos 2016, Vimbldon 2017) koja se poslednjih sezona borila sa "smrtonosnim koktelom" povreda i gubitka motivacije. Sada je čini se spremna da nastavi tamo gde je zastala pre nekoliko godina.

Pet godina mlađa Kenin je supertalenat koji je prošlogodišnjim prodorom u osminu finala Rolan Garosa pokazala da je spermna za velike stvari, tako da je ovo finale, iako iznenađenje, ipak donekle i očekivano. Radi se o zaiostya izvrsnoj takmičarki školovanoj na najprestižnijim terenima Amerike pod lupom najvećih stručnjaka, kao što je između ostalih i legendarni Nik Bolitjeri,

Ali, veliko je pitanje da li je sa 21 godinom baš i spremna za najveća dela. Iskustvo igranja i slavlja na najvećoj sceni je ono što u ovom duelu izdvaja Garbinje Muguruzu, kao i motivacija nakon veoma dramatične pobede u polufinalu nad Simonom Halep. S druge strane naturalizovana Amerikanka nakon što je pre dva dana slomila srca domaćih navijača pobedom nad prvim reketom sveta Ešli Barti bukvalno nema šta da izgubi, pa ako rasterećena uđe u finale i ne dozvoli protivnici da je "pretrči" na početku odmeravanja, može biti svašta.

Naš favorit, i to veliki je naravno Špankinja, a ne očekujemo da finale potraje vipe od dva seta. Deluje da je ipak prerano za Sofiju Kenin da se okruni, mada je pznato da Muguruza ume bez nekih posebnih rasloga da podbaci kada je najlakše. Ovo će im biti drugo odmeravanje, a propšle godine u Pekingu sa 2:1 bila je bolja Kenin.

***kvote su podložne promenama

(Foto: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara