Ministarstvo prosvete: Validnost fakultetskih diploma stečenih u Srbiji se ne dovodi u pitanje 1Foto: N1

Validnost fakultetskih diploma stečenih u Srbiji se ne dovodi u pitanje i ne zavisi od članstva Srbije u Evropskoj asocijaciji za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA), saopšteno je danas iz Ministarstva prosvete.

Iz Ministarstva prosvete navode da je Evropska asocijacija za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA) tražila da se dokumentuje da je sproveden postupak akreditacije bar pet visokoškolskih ustanova, odnosno studijskih programa po toj metodologiji, da bi dokazali da ne samo da je formirana nova metodologija već i da je primenjena u praksi, što je i urađeno.

„Za potrebe predstavljanja primene novog sistema akreditacije po novoj metodologiji recenzentskom timu ENQA sproveden je postupak akreditacije studijskih programa sledećih visokoškolskih ustanova: Univerzitet Singidunum, Elektrotehnički fakultet Beograd, Elektronski fakultet Niš, Mašinski fakultet Beograd, Fakultet organizacionih nauka Beograd, Matematički fakultet Beograd i Fakultet inženjerskih nauka Кragujevac“, saopšteno je.

Kako se navodi „Univerzitet Singidunum je prvi u martu podneo zahteve za akreditaciju svojih studijskih programa, od kojih su dva akreditovana u junu, dok su ostali navedeni fakulteti podneli zahteve za akreditaciju studijskih programa krajem juna, i ti studijski programi akreditovani su početkom oktobra“.

„Nova metodologija je omogućila značajno povećanje efikasnosti sprovođenja postupaka akreditacije. Imajući u vidu da su navedene ustanove predale urednu i ozbiljno pripremljenu dokumentaciju, većina studijskih programa svih ovih ustanova je akreditovana u roku od približno tri meseca. Treba naglasiti da recenzentski tim ENQA nije imao nijednu primedbu na ove sprovedene akreditacije“, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari