Odšteta zlostavljanoj maloletnici

Dom za decu bez roditeljskog staranja u Vranju isplatio 100.000 dinara maloletnoj štićenici, koja je bila žrtva nasilja.

Izvor: B92

Utorak, 07.11.2006.

17:40

Default images

Postupak je protiv Doma za decu bez roditeljskog staranja "Olivera Verica Đorđević" u Vranju pred sudom je pokrenula Mreža nevladinih organizacija Chris. To je jedan od retkih primera u kome su nevladine organizacije uspele da se, makar i na simboličan nacin, izbore za ugrožena prava deteta.

Osmogodišnju štićenicu Doma za decu bez roditeljskog staranja u Vranju duže vreme je zlostavljo stariji štićenik Goran M, koji joj je nanosio modrice po leđima i nogama.

On je osuđen na šest meseci uslovne zatvorske kazne. Opštinsko tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu koju je protiv tadašnjeg direktora Doma i dežurnog vaspitača pokrenuo Odbor za ljudska prava.

Suzana Ristić iz tog odbora smatra da su nadležni morali da snose odgovornost za ono što se desilo u toj ustanovi: "Međutim, kasnije samim poravnanjem da dom plati 100.000 dinara na ime pretrpljene boli indirektno je dokaz da je to dete u toj ustanovi ipak preživelo neku torturu".

Pred sudom se vodi još jedan postupak zbog zlostavljanja u Domu za decu bez roditeljskog staranja - protiv jednog vaspitača i četvoro štićenika, kaže Maja Jovanović, pravnica Odbora za ljudska prava.

"Oni su optuženi za krivično delo obljube i protivrpirodnog bluda nad licem mlađim od 14 godina u pomaganju, dok protiv vaspitača ide krivčno delo zlostava u službi, jer nema dovoljno dokaza za seksualno ili bilo kakvo drugo iskorišćavanje devojčice", kaže ona.

Iako je protiv vaspitača podignuta optužnica, on je donedavno dolazio na posao i radio sa decom. Posle napisa u medijima da se pojedine štićenice Doma navodno bave prostitucijom, nadležno Ministarstvo je obavilo inspekciju u toj ustanovi.

Sva su dece iseljena iz Doma i vraćena u svoje ili smeštena u hraniteljske porodice ili druge ustanove. Dom trenutno radi kao prihvatni centar za decu.

Nova direktorka, Snežana Nakić, kaže da je to u skladu sa transformacijom sistema socijalne zaštite i tvrdi da prostitucije u domu nije bilo: "Ne, deca su bezbedna. To je najvažnije. Tome je bila podređena cela organizacija službe. Sada je red, mir i tišina i videćemo nadalje".

Devojčica kojoj je dom isplatio novac za pretrpljen bol i strah smeštena je u hraniteljsku porodicu.

Odbor za ljudska prava u Vranju je na njeno ime otvorio štednu knjžicu i novac će moći da koristi kad napuni 18 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: