EK protiv bojkota izbora: Debati je mesto u parlamentu; Brnabić: Đilas izneo neistine u Briselu

V. M.

30. 01. 2020. u 19:58

Evropska komisija protiv odluke dela opozicije da bojkotuje predstojeće izbore. Ana Brnabić: Đilas u Briselu izneo impresivan niz neistina

ЕК против бојкота избора: Дебати је место у парламенту; Брнабић: Ђилас изнео неистине у Бриселу
EVROPSKA komisija smatra da bojkot izbora koji najavljuje opozicija u Srbiji "svakako nije način za napredak".

To je u četvrtak rekla portparolka EK Ana Pisnonero i dodala da je Komisija "uvek pozivala na konstruktivan dijalog svih strana":

- Uvek smo pozivali da se politička debata odvija u parlamentu i ohrabrivali demokratsko učešće svih političkih snaga.

Bojkot je i dan ranije bio tema u Briselu, jer su lideri SzS Dragan Đilas i Nebojša Zelenović i predstavnik PSG Natan Albahari poslanicima Evropskog parlamenta izneli svoje razloge za bojkot, kao i niz optužbi na račun vlasti u Srbiji. Njima je odgovorila predsednica Vlade Ana Brnabić, nazivajući njihovo obraćanje "impresivnim nizom neistina":

- Pokušaj da u Briselu optuže vlast za neispunjavanje dogovorenih obaveza - u dijalogu koji su oni bojkotovali, iako su sami pozvali EP da pokrene dijalog i posreduje u njemu - još je jedan pokušaj da se uspore evropske integracije Srbije zarad sitnih političkih interesa SzS. Oni su otišli u Brisel da bi širili neistine o stvarima koje su lako proverljive. Do danas su u potpunosti implementirane sve preporuke, osim izbora dva člana REM, za šta je procedura u toku.

Nastavljena je i debata o odluci "1 od 5 miliona" da izađu na izbore i napuste proteste. Nada Kolundžija (DS) na "Tviteru" je napisala:

- Obistinjuje se moj utisak od samog početka da je nekim, najrigidnijim zagovornicima bojkota, krajnja želja bila da se ugase neke istinski opozicione stranke. Naslućujem i koje.

Politikolog Vladimir Goati ocenio je da odluka udruženja "1 od 5 miliona" da izađe na izbore za posledicu može imati da, i pored smanjenja cenzusa na tri odsto, oteža ulazak u parlament opozicionim partijama koje se ne odluče za bojkot. On, međutim, misli da će i sam pokret teško preskočiti izborni prag.

Profesor FPN Đorđe Pavićević smatra da odluka "1 od 5 miliona" neće imati veliki uticaj na uspeh kampanje za bojkot izbora. On je kazao da "ima argumenata da se na lokalne izbore izađe, jer je neophodno manje novca i ne zavisi se od lokalnih medija u toj meri".


DJB ZA STEPENASTI CENZUS

POSLANICI “Dosta je bilo” podneli su Skupštini predlog izmena izbornih zakona kojim bi bio uveden stepenasti census - tri odsto za stranke koje samostalno izlaze na izbore, šest za koalicije od dve stranke, sve do 25 odsto za koalicije od šest i više stranaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

КО

30.01.2020. 20:58

жели добро Србији треба да ради супротно од оног што препоручује ЕК.

E

30.01.2020. 21:51

Čovek koji nije parlamentarna opozicija i koji bojkotuje izbore ucenjuje i odredjuje uslove po kojima će drugi postupati. A one koji jesu EU njih ignoriše.

Дане

30.01.2020. 22:35

Бојкот је само доказ да знају да их чека дебакл на изборима, па праве себи алиби унапред. Народ их не жели, једноставно је.

Zoran

30.01.2020. 23:04

Kako sad Djilas da se vrati u Srbiju i objasni svojim sledbenicima da nece biti bojkota izbora?

Milica

30.01.2020. 23:09

Da li će i ko će izaći na izbore je izbor svake političke stranke. Oni koji nemaju šta da ponude građanima normalno je da žele da se sakriju iza bojkota izbora a oni koji imaju rezultate u dosadašnjem periodu i koji imaju plan i program daljeg razvoja Srbije slobodno izlaze na izbore čiji ishod se već zna, narod bira one koji rade u njegovom interesu a to je SNS.

nikica

30.01.2020. 23:15

Do sada smo vec videli i uverili smo se da se opozicija najbolje sluzi neistinama i da nista osim toga ne mogu ni da ponude...uostalom kada ne zele da slusaju ni savete iz Evropske unije onda nam to dovoljno govori da misle samo na licne interese...

Mackica

30.01.2020. 23:16

Meni citava ova scena lici kada se razmazeno dete tuzaka vaspitacici u vrtic da neko drugo dete ima nesto lepse ili bolje of njega. Gospoda iz SzS - a izadjite na izbore ako imate nesto medju nogama, a u suprotnom nemojte da kukate kako nista nije fer.

Dare

30.01.2020. 23:48

Sem za laži Dragan Đilas za drugo i ne zna, on čim zine slaže pa je tako bilo i u Briselu.

Gligorije

31.01.2020. 00:13

Da Đilas ima imalo srama nikada se na onakvom engleskom ne bi blamirao ispred parlamentraca.

Dalia

31.01.2020. 07:55

Ne znam dokle ce se Djilasu tolerisati ovakvo ponasanje i ko jos njemu moze da veruje.

Nikola

31.01.2020. 20:23

Opozicionari su počeli da se optužuju medjusobno i iznose prljav veš jedni o drugima.