Susret "večitih" tek u finalu 1Foto: STARSPORT

Niški „Čair“ sedmi put zaredom biće domaćin finalnog turnira Kupa „Radivoja Koraća“. Najbolji klubovi Srbije boriće se za „Žućkovu levicu“ od 13. do 16. februara, po istom principu kao i prethodnih godina.

Žrebom su određeni parovi četvrtfinala, ali i „kostur“ takmičenja. Četvrtfinalni mečevi biće odigrani u dva dana, 13. i 14 februara, u subotu 15. na programu su oba polufinala, dok je meč za trofej u nedelju 16. februara. Prvog dana Mega će se nameriti na užičku Slobodu, dok će se Crvena zvezda sastati sa beogradskim Radničkim. Pobednici mečeva činiće prvi polufinalni par, dok će se za drugi, u petak, nadmetati Dinamik i FMP, odnosno čačanski Borac i Partizan.

Crvena zvezda, Partizan, Mega i FMP su učešće na finalnom turniru obezbedili kao članovi najjačeg ranga ABA. Kao finalisti Kupa KSS (drugog stepena) za „levicu“ će se boriti BKK Radnički i Sloboda iz Užica, dok su Borac iz Čačka i Dinamik do finalnog turnira Kupa stigli kao najbolje ekipe na polovini takmičenja u KLS-u. Partizan u Niš dolazi kao dvostruki uzastopni osvajač Kupa i kao ekipa sa najviše trofeja (7). Zvezda ih ima šest, FMP tri i Mega jedan.

– Kup je šansa da takozvani manji klubovi izađu na scenu i da osvoje trofej. Ove godine se vraća Radnički sa Crvenog krsta, kao i Sloboda i čestitam im. Kao i svim učesnicima. Grad Niš će biti domaćin rekordni 16. put i za to im zahvaljujem. Takođe, organizovaćemo i mini basket kup i na tome zahvaljujem agenciji Beobasket. Apelujem na sve gledaoce da turnir prođe u sportskom raspoloženju, u fer, kulturnom i sportskom navijanju. Kao i prošle godine. Pozivam sve da dođu u Čair da kulturno, sportski navijaju za svoje klubove, pa neka najbolji pobedi – rekao je Predrag Danilović, predsednik Košarkaškog saveza Srbije.

Uporedo, u Nišu će biti održan i Beobasket Mini kup za pionire (14. – 16. februar).

Raspored turnira

četvrtfinale

četvrtak 13. februar

Mega – Sloboda 17.00

Crvena zvezda – Radnički 19.30

petak 14. februar

FMP – Dinamik 17.00

Partizan – Borac 19.30

Trinkijeri: Koraća je volela moja mama

Crno-beli će od 13. do 16. februara u Nišu braniti trofej osvojen pre godinu dana u dramatičnom finalu sa Crvenom zvezdom, odlučenom poenima DŽoka Lendejla sa linije penala na 0,2 sekunde pra kraja.

„Najgora kombinacija, u najgorem danu, u najgorem terminu. Obožavam Kup. Korać je bio omiljeni igrač moje mame, pa ne mogu tu da kiksam previše. Znam da je teško, ali šta je više lako? Svakog dana velika utakmica. Borac igra specifičnu košarku, jako dobro igra, ubedljivo su najbolja ekipa u ABA 2 i KLS. Moramo biti jako fokusirani da bismo dobili tu utakmicu. Prošle godine je bilo jako lepo tih pet dana, svaki dan smo bili bolji, ali mislim da će sada biti drugačije. Dolazimo sa drugačijim iskustvom, već pet-šest meseci ‘peglamo’ gore-dole, Jadranska liga, Evrokup, evo sad stiže i Korać… Moramo da pronađemo energiju i budemo fizički spremni“, poručio je Andrea Trinkijeri, trener Partizana.

Šakota pre 33 godine osvojio Kup

Dragan Šakota vratiće se sredinom februara u Niš, gde će na Kupu „Radivoja Koraća“ pokušati da sa Crvenom zvezdom treći put osvoji nacionalni kup. Zanimljivo, Šakota je 1987. sa IMT sa Novog Beograda osvojio Kup, takođe u Nišu, napravivši pravu senzaciju: „Pretpostavljam da se mnogi nisu ni rodili kada sam u Nišu sa IMT-om osvojio 1987. trofej za koji sam posebno, emotivno vezan, jer je to prvi trofej u mojoj karijeri. Postoji uzbuđenje zbog odlaska u Niš, pretpostavljam da su se stvari iz nekih drugih životnih aspekata popravile i da će biti dobra organizacija. Kup takmičenja imaju svoju logiku, moguća su iznenađenja i uvek kažem da je liga pravedniji sistem, u kojem na kraju uvek pobedi onaj koji je najviše pokazao u celoj godini, a u kupu to nije slučaj. Igra se dan za dan i igra se za trofej, što je veliki motiv za sve. Sa velikim entuzijazmom dočekujemo kup“, naglasio je trener Šakota.

Sva finala u Nišu

Kup Jugoslavije

1975. Crvena zvezda – Jugoplastika 82:77

1979. Partizan – Zadar 93:86

1986. IMT – Olimpija 76:73

1992. Partizan – Bosna 105:70

1997. FMP Železnik – Partizan 105:92

2003. FMP Železnik – Hemofarm 88:67

Kup Radivoja Koraća

2008. Partizan – Crvena zvezda 80:65

2009. Partizan – FMP Železnik 72:62

2012. Partizan – Crvena zvezda 64:51

2015. Crvena zvezda – Mega 80:74

2016. Mega – Partizan 85:80

2017. Crvena zvezda – Partizan 74:64

2018. Partizan – Crvena zvezda 81:75

2019. Partizan – Crvena zvezda 76:74

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari