Moguće da se korona virus pre ili kasnije pojavi u Srbiji 1Foto: EPA-EFE/ NARENDRA SHRESTHA

Svetska zdravstvena organizacija očekuje da će u danima i nedeljama koje dolaze broj obolelih od korona virusa kako u Kini tako i u svetu porasti, te je stoga moguće da se virus pre ili kasnije pojavi u Srbiji, rečeno je Danasu u kancelariji SZO u Srbiji.

Kako objašnjavaju, veoma je važno da su srpske službe spremne da na adekvatan način postupe ako se virus pojavi, kao i da prema njihovim saznanjima Srbija primenjuje sve preporuke Svetske zdravstvene organizacije kako bi se sprečilo širenje epidemije.

„Jako bitan deo tih preporuka su i instrukcije za sve one koji su mogli biti izloženi infekciji novim korona virusom„, naglašavaju u SZO, komentarišući objavu Ministarstva zdravlja koje je prekjuče dalo niz saveta građanima koji dolaze iz Kine a koji mogu biti zaraženi korona virusom.

Prema poslednjim informacija, od korona virusa do sada su preminule 170 osobe dok je registrovano 7.711 obolelih. Najveći broj zaraženih osoba nalazi se u gradu Vuhan, odakle je epidemija i počela, zbog čega mnoge zemlje organizuju evakuaciju svojih građana.

Među onima koji napuštaju Vuhan juče je bio i jedan srpski državljanin koji je u Beograd stigao preko Moskve, i on prema rečima ministra spoljnih poslova Ivice Dačića nema simptome oboljenja.

Dačić je, u gostovanju na televiziji Prva, objasnio takođe da se jedan državljanin Srbije izjasnio da želi da ostane u Vuhanu, dok se za još troje čeka mogućnost evakuacije zajedno da Francuzima.

Dačić je izjavio i da je danas jedna državljanka Srbije testirana na korona virus u Indiji, a da se rezultati očekuju danas.

Pored Francuske, još nekoliko zemalja je organizovalo evakuaciju svojih građana. Japan, Amerika, Turska, Velika Britanija omogućili su svojim sunarodnicima da se vrate u zemlje porekla gde će većina njih biti u karantinu pod nadzorom lekara tokom naredne dve nedelje.

Istovremeno, stručnjaci procenjuju da bi u danima koje dolaze broj zaraženih korona virusom mogao značajno porasti s obzirom da jedan oboleli može da prenese virus na tri osobe. Svetska zdravstvena organizacije prošle nedelje razmatrala je mogućnost proglašenja globalnog vanrednog stanja, ali se od te namere odustalo.

U kancelariji SZO u Srbiji objašnjavaju da je u zavisnosti od daljeg razvoja događaja moguće da će ponovo biti sazvana sednica komiteta za vanredne situacije.

– Ako dođe do toga, komitet će ponovo proveriti sve informacije i predložiti, da se proglasi javnozdravstvena vanredna situacija od međunarodnog značaja, ako to bude potrebno. Te su procedure propisane Međunarodnim zdravstvenim pravilnikom. Suštinski, to za Srbiju ne bi značilo nikakve dramatične izmene u smislu mera koje se preduzimaju, samo bi omogućilo lakše aktiviranje međunarodnih mehanizama za borbu sa novim korona virusom i mogućnost da se eventualno potrebna pomoć u smislu sredstava ili dodatnih stručnjaka pruži po hitnom postupku – poručuju iz kancelarije SZO u Srbiji, dodajući da za sada SZO ne preporučuje ograničenja u međunarodnoj trgovini ili međunarodnim putovanjima.

Pored Kine, u kojoj je najveći broj obolelih, virus se pojavio još u nekoliko azijskih zemalja, Kanadi, Americi, dok su u Evropi prvi slučajevi bolesti otkriveni u Francuskoj i Nemačkoj, u kojoj je juče bilo četvoro zaraženih.

U Crnoj Gori je danas 212 osoba stavljeno pod nadzorom zbog korona virusa.

Posle Mongolije i Severne Koreje i Rusija je danas odlučila da zatvori kopnenu granicu sa Kinom kako bi predupredila širenje korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari