Najnovije vesti
Vesti Svet
Kinezi neverovatnom brzinom grade bolnice za zaražene od virusa, a sada su objavili još jedan FASCINANTAN SNIMAK (VIDEO)

Kinezi neverovatnom brzinom grade bolnice za zaražene od virusa, a sada su objavili još jedan FASCINANTAN SNIMAK (VIDEO)

Radnici u Vuhanu ubrzano rade na izgradnji druge bolnice za zbrinjavanje pacijenata zaraženih koronavirusom u očajničkom nastojanju države da suzbije epidemiju, koja je, prema poslednjim podacima, odnela 170 života.

vuhan bolnica 01 Foto: Tanjug/AP
vuhan bolnica 01

Neverovatan ubrzani snimak prikazuje građevinske mašine u akciji tokom izgradnje bolnice "Lejšenšan", druge od ukupno četiri koje za kratko vreme treba da budu podignute u Kini.

Vlasti provincija Hubej i Henan naložile su da se za manje od deset dana podignu najmanje četiri bolnice, a "Lejšenšan" treba da bude otvorena za nedelju dana.

Medicinski centar, poznat i kao "Planinska bolnica Boga groma", nalazi se u okrugu Đijansija, u predgrađu južno od Vuhana, gde se koronavirus prvi put pojavio pre mesec dana.

Zdravstvena ustanova biće površine 60.000 kvadratnih metara, od čega će 51.000 činiti odeljenja za karantin. Preostalih devet hiljada kvadratnih metara zauzimaće spavaonice za smeštaj oko 2.000 zdravstvenih radnika, saznaje novinska agencija "Sinhua".

Foto: Tanjug/AP

Prema prvobitnom projektu, bolnica je trebalo da ima 1.300 kreveta, ali je vlada u Vuhanu odlučila da se postavi još 300 kreveta nakon što se poslednjih dana ubrzalo širenje zaraze.

Radovi na izgradnji počeli su u nedelju, a do juče u podne već je bila završena trećina radova.

Pročitajte još

Prva bolnica namenjena zaraženima u Vuhanu je "Huošenšan", ili Planinska bolnica Boga vatre, koja se nalazi u okrugu Cajdijan, u zapadnom predgrađu Vuhana.

Bolnica "Huošenšan" treba da bude otvorena prvog februara, a "Lejšenšan" petog februara. Načelnici obe bolnice biće vojni lekari.

Foto: Tanjug/AP

Još jedna bolnica se gradi u Džendžouu, u provinciji Henan, koja se graniči sa provincijom Hubej. Radovi na renoviranju starog objekta počeli su u ponedeljak, a izgradnja treba da bude završena za deset dana.

Prva bolnica u Kini za ove pacijente otvorena je prekjuče u u Huangangu, nakon što su radnici i dobrovoljci za samo dva dana pretvorili praznu zgradu u bolnicu sa 1.000 ležaja.