Poslanici o penzionerima, manjinama i Dačiću

Poslanici Skupštine Srbije završili su raspravu o amandmanima na Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o tržištu kapitala i započeli raspravu o pojedinostima na Predlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine, na koji je podneto 40 amandmana. Tokom dela sednice u kojoj postavljaju pitanja Vladi Srbije, poslanici su govorili o penzijama, položaju albanske nacionalne manjine, politici prvog potpredsednika Vlade Ivice Dačića.

U popodnevnom delu sednice poslanicima će u Skupštini Srbije na njihova pitanja odgovarati članovi Vlade Srbije kao i svakog poslednjeg četvrtka u mesecu.

Tokom današnje rasprave poslanici Veroljub Arsić i Đorđe Vukadinović raspravljali su o zaduživanju Srbije i uzimanju kredita, kao i o privatizaciji.

Vukadinović je upozorio da bi trebalo biti oprezan sa zaduživanjima čak i kada deluju povoljno i pozitivno dodajući da je važno da kamatna stopa bude niska, ali da je stanje na tržištu sada takvo da se može vrlo jeftino i lako zadužiti.

Arsić je odgovorio da je priča o "jeftinom kapitalu" započeta 2008. godine kada je izbila svetska ekonomska kriza i dodao da kamatu na kredite određuje bonitet države, odnosno stepen javnog duga i stepen rasta koji ima privreda.

Poslanik Milorad Mirčić je, u ime Srpske radikalne stranke, postavio pitanje premijerki Ani Brnabić da li će, i kada, Vlada Srbije doneti odluku o vraćanju dela penzija, za koje je naveo da su protivustavno i protivzakonito uzete od građana Srbije.

"Svima nam je poznato da su u svrhu ekonomskog i finansijskog oporavka Srbije smanjene plate zaposlenima u državnim institucijama, ali i penzije mnogim penzionerima koji su svojim radom obezbedili to kao nešto što bi sada trebalo da uživaju", kazao je Mirčić.

Dodao je da se Vlada odlučila na smanjenje penzija procentualno više nego što su smanjene plate.

Kako je naveo, srpski radikali su svesni da u ovom trenutku ne postoji mogućnost da se ta sredstva vrate, ali bi odluka o vraćanju omogućila da taj novac, kada se steknu uslovi, bude vraćen.

Nedostaje dobra volja 

Poslanik Fatmir Hasani upitao je Vladu Srbije da li može da poboljša volju prema albanskoj manjini i naveo da dosadašnje opredeljenje njegove stranke da budu konstruktivni nije dalo rezultate koje su očekivali od Vlade.

Kako je naveo, Vlada i država ne žele institucionalnu saradnju sa albanskom manjinom, a nedostatak dobre volje u državi dokazuje veoma loša slika u opštinama Preševo, Medveđa i Bujanovac i to kada su u pitanju, kako je rekao, ekonomski razvoj, poljoprivreda, turizam i integracija albanske manjine u državne organe i institucije.

Poslanik SPS-a Neđo Jovanović, s obzirom na to da se, kako kaže, vodi negativna medijska kampanja protiv prvog potpredsednika Vlade Ivice Dačića koju, prema njegovim rečima, plasiraju pojedinci iz kvazielitističkih krugova, kao i pojedine partije među kojima prednjači Crnogorska partija u Srbiji, o navodno neprimerenim izjavama o statusu Crnogoraca u Srbiji, upitao je da li je politika koju vodi Dačić i Ministarstvo spoljnih poslova kako bi zaštitili vitalne interese Srba u Crnoj Gori ispravna.

Marjan Rističević, poslanik Narodne seljačke stranke, navodeći da se bavi pitanjem neregistrovanih medija u Srbiji, upitao je Vladu šta će učiniti povodom, kako kaže, pritiska N1 televizije na Telekom akcionarsko društvo u kojem država ima većinski kapital.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво