Berlinski filmski festival ove godine će imati izrazito mračno usmerenje

Na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu ove godine se očekuje veliki broj glavnih filmova koji odražavaju unutrašnji nemir karaktera okruženim haotičnim svetom.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 30.01.2020.

10:21

Berlinski filmski festival ove godine će imati izrazito mračno usmerenje
Foto: Gettyimages/Matthias Nareyek

Novi umetnički direktor festivala Karlo Šatrijan rekao je da iako će na 70. Berlinalu biti neke komedije, "dobar broj filmova u zvaničnoj konkurenciji odlučilo je da zađe u mračnu stranu ljudskog bića".

"Oni nisu bez nade ali istovremeno žele da se zaista suoče sa onim što se događa oko nas. Ponekad govore o unutrašnjem strahu, ponekad o strahu koji je u svetu izvan nas", rekao je Šatrijan.

Među 18 filmova koji se takmiče za glavnu nagradu Zlatnog medveda su "The Roads Not Taken" drama o ocu i ćerki u režiji Seli Potger sa Havijerom Bardemom, El Faning, Salmom Hajek i Lorom Lini u glavnim ulogama, zatim rimejk filma "Berlin Aleksanderplac", i eksperimentalni film "Siberia" Abela Ferare sa Vilemom Dafoom i Dunjom Sičov.

Ta tri filma imaće svoje svetske premijere u Berlinu, dok će novi animirani film kompanije Dizni/Piksar "Onward" prvi put biti prikazan na međunarodnoj sceni u Berlinu. Novi umetnički direktor je rekao da će naglasak biti na različitosti.

"Istorija Berlinala je istorija svesti o svim razlikama koje postoje ne samo u filmskoj industriji nego i u životu", rekao je on.

Berlinski filmski festival koji se održava od 20. februara do 1. marta ima manje filmova nego prethodnih godina. Izgleda da novo rukovodstvo pod Šatrijanom i izvršnom direktorkom Marijetom Risenbek pokušava da smanji ekspanzivne festivale koje je organizovao njihov prethodnik Diter Koslilk, na čelu festivala 18 godina.

Predsednik žirija će biti britanski glumac Džeremi Ajrons, a imena ostalih članova žirija biće objavljena kasnije, rekao je Šatrijan.

Američka glumica Sigorni Viver će doći na festival zato što film Kanađanina Filipa Falardoa (My Salinger Year) u kome ona igra glavnu ulogu otvara festival. Film govori o ženi koja sanja da postane pisac i zapošljava se kao asistent američkom piscu J. D. Salindžeru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: