KURIR U MELBURNU: Još jedan meč za tenisku istoriju! Evo šta kaže statistika (FOTO)
Foto: Profimedia

AUSTRALIJAN OPEN

KURIR U MELBURNU: Još jedan meč za tenisku istoriju! Evo šta kaže statistika (FOTO)

Tenis -

Rivalitet Đokovića i Federera i danas na novom vrhuncu; da vidimo šta statistika kaže...

Za Kurir iz Melburna - Vuk Brajović

Novak Đoković i Rodžer Federer se večeras u Melburnu bore za polufinale prvog Grend Slema u sezoni – ali svaki poznavalac tenisa dobro zna da je svaki njihov meč, opravdano – istorijski!

Između ostalog, onaj ko bude pobedio postićiće rekord po broju finala u kojima je učestvovao na Australijen Openu (8), dok je u ukupnom skoru na Grend Slemovima Švajcarac pred cifrom od 32 finala, a Novak nastoji da uđe u svoje dvadeset i osmo – i time za jedno prestigne Rafaela Nadala. Pobeda bi obojici donela tridesetu pobedu protiv igrača koji su u tom momentu bili u Top 5 ATP liste na Grend Slemo turnirima – dok je Dominik Tim tu mogućnost sinoć oduzeo Nadalu i ostavio ga na cifri od 29.

foto: Profimedia, EPA/LUKAS COCH

Ovo će biti 50 susret Novaka i Rodžera, ujedno 17 na nekom Grend Slemu i peti u Melburnu. Novak vodi sa 26 pobeda protiv velikog rivala, i odneo je 10 pobeda u poslednjih 16 mečeva koje su njih dvojica igrali. Novak drži prednost u pobedama u Melburn Parku sa 3-1, gde je jedina Federerova pobeda nad njim zabeležena čak pre 13 godina. Tri od njihovih poslednjih 4 mečeva ovde su se odigrala upravo kao i danas – u polufinalu. Federer je uspeo da prekine niz od 5 Novakovih pobeda uspehom na završnom Mastersu sezone u Londonu 2019 – a da je njegova poslednja pobeda nad našim asom bila na istom turniru u Londonu 2015. Federeru će današnji meč ujedno pružiti šansu da prekine niz od 5 uzastopnih poraza i na Grend Slem turnirima; poslednji put je bio trijumfalan protiv našeg asa na Viimbldonu 2012. godine!

foto: Profimedia

Njihovim petim susretom na Australijen Openu izjednačiće rekord u broju mečeva koji je isti par igrača ovde odigrao (Federer – Berdih, Đoković – Marej, oba 5-0 za Novaka i Rodžera), a ostaće na istorijskom vrhu po broju susreta na Grend Slemovima (17. meč, Novak vodi 10-6). Ipak, ovaj par nije vodeći po broju međusobnih mečeva na ATP turneji u Open Eri – već su to Novak i Rafa, sa neverovatnih 55 mečeva (Novak vodi 29-26). No, Nole i Fed se čvrsto drže na vrhu lestvice po broju polufinalinh mečeva na ATP Turneji (24). Ako Novak uspe da danas nanese 11 poraz Rodžeru, prestićiće Rafu po broju pobeda koje je izvojevao protiv istog rivala (10), dok bi se Rodžer učvrstio na drugom mestu sa 6 pobeda protiv Novaka – gde Rafa dominira sa 9.

foto: Profimedia

Pobedom protiv Rodžera, Novak bi pretekao Rafu na drugom mestu istorijske liste po broju finalnih mečeva u kojima su učestvovali (Federer još uvek neprikosnoven sa 31, Nadal 27) – i dodatno popravio svoj skor od 25 pobeda i 11 poraza u ovoj fazi takmičenja. Novak je pobedio u svih 7 polufinala u kojima je učestvovao u Australiji, i biće na korak od njegove osme rekordne titule na njegovom omiljenom Grend Slemu. Konačnim uspehom ovde će postati treći igrač u istoriji koji je osvajao neki Grend Slem 8 ili više puta (Nadal 12 u Parizu, Federer 8 u Vimbldonu). Današnjom pobedom bi potvrdio sjajnu formu na početku ove sezone, i izjednačio se sa Rusom Andrejem Rubljovom po broju ukupnih pobeda od početka ove ATP sezone – 12. Ovo bi bila i njegova 100-ta pobeda na ATP Turneji protiv igrača iz Top 5 liste, kojom će se približiti na korak do povratka na prvo mesto – za šta bi trebao da pobedi Zvereva ili Tima u finalu.

foto: EPA/DAVE HUNT, Profimedia

Po poslednjim informacijama iz hodnika igračkog centra Melburn Parka, oni koji su sreli Rodžera Federera prenose da je dosta lošeg raspoloženja, sa zabrinutim izrazom lica i sporim kretanjem. Iako je malo verovatno da će se ponoviti situacija sa Mastersa u Londonu 2014, kada je predao meč protiv Novaka pre njegovog početka zbog „bolova u leđima“ – mali je broj teniskih komentatora koji smatraju da će Švacarac biti fizički u stanju da pruži jak otpor Novaku. Zanimljivo je da još uvek nije potvrđen tačan termin početka meća – zbog izuzetnih toplota koje su danas pogodile Melburn – ali se pretpostavlja da meč neće puno kasniti, čak i ako se bude zatvarao krov.

Teniska istorija se ponovo piše danas u Rod Lejver Areni. Budite njen svedok, gde god bili!

(Kurir sport)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track