Najnovije vesti
Vesti Svet
NOVA FAZA OPOZIVA PREDSEDNIKA Senatori naredna dva dana postavljaju pitanja Trampovom pravnom timu i demokratama

NOVA FAZA OPOZIVA PREDSEDNIKA Senatori naredna dva dana postavljaju pitanja Trampovom pravnom timu i demokratama

Suđenje u procesu opoziva predsednika Donalda Trampa u Senatu u sredu je ušlo u novu fazu - pitanja senatora koji imaju ulogu porotnika. Senatori imaju dva dana, po osam sati, da postavljaju pitanja Trampovom pravnom timu i demokratama iz Predstavničkog doma koji imaju ulogu tužioca, na suđenju na kojem je Tramp optužen za zloupotrebu položaja, zbog zahteva Ukrajini da istraži političkog rivala Džoa Bajdena i opstrukciju istrage Kongresa o tom pitanju.

Senat, impičment, opoziv, SAD Foto: Tanjug/AP
Senat, impičment, opoziv, SAD

Senatori prosleđuju pitanja, u pisanoj formi, predsedavajućem, glavnom sudiji Vrhovnog suda Džonu Robertsu koji ih čita naglas.

Foto: Tanjug/AP

Demokratski senatori su u svojim pitanjima dovodili u sumnju verodostojnost Trampove odbrane, i pitali da li se može doneti fer odluka na suđenju bez svedoka, među kojima bi bio i bivši Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton.

"Kratak odgovor na to pitanje je NE, ne možete imati fer suđenje bez svedoka. A kada imate svedoka tako važnog kao što je Džon Bolton, koji direktno govori o najozbiljnijem prestupu predsednika Trampa a izrazio je spremnost da dođe i svedoči, a vi ga odbijete, onda je to u suprotnosti sa pojmom nepristrasnog porotnika", rekao je vodeći demokrata u procesu opoziva Adam Šif, u odgovoru na pitanje lidera demokrata Čaka Šumera.

Pročitajte još

Republikanski senatori su u pitanjima pokušali da potkrepe tvrdnje Trampovog tima da predsednik nije počinio prestup zbog kojeg bi trebalo da bude opozvan, čak i ako su Boltonove tvrdnje o Trampovoj politici prema Ukrajini tačne, prenosi "Glas Amerike".

"Pravo pitanje je kakav će se presedan postaviti za to koji je prihvatljiv način za Predstavnički dom da podnese predlog opoziva predsednika Sjedinjenih Država Senatu? I da li to može da se uredi na brzoplet, stranački pristrasan način. Oni nisu ni poslali obavezujući poziv Džonu Boltonu, nisu ni pokušali da dobiju njegov iskaz. A sada insistiraju na tome da Senat istražuje, da otkriva sve informacije i da bude u suštini paralisan dok traje proces opoziva", rekao je zamenik pravnog savetnika Bele kuće Patrik Filibin.

Republikanci su Trampovim advokatima postavljali i pitanja čiji cilj je bio da se senatori ubede da je proces opoziva u Predstavničkom domu bio nelegitiman od početka.

U petak rasprava o svedocima

Rasprava o tome da li će na suđenju, na kojem se odlučuje o Trampovoj smeni, biti pozvani svedoci i podneti novi dokazi, uslediće u petak nakon pitanja senatora.

Demokrate insistiraju na tome, a posebno žele da čuju svedočenje Džona Boltona, koji je u još neobjavljenoj knjizi napisao da je Tramp želeo da zamrzne vojnu pomoć Ukrajini, dok vlasti te zemlje ne sprovedu tražene istrage.

Bela kuća je u međuvremenu informisala Boltona da radna verzija njegove knjige sadrži "značajan broj poverljivih informacija" i da se ne može objaviti sa postojećim sadržajem.

U pismu, koje je Savet za nacionalnu bezbednost uputio Boltonovom advokatu, navodi se da rukopis sadrži neke informacije koje se smatraju službenom tajnom, prenosi agencija Rojters.

Tramp je u srjedu oštro kritikovao svog bivšeg savetnika na Tviteru.

Napisao je da ga je Bolton molio da mu nađe posao koji Senat ne mora da odobri i dodao da bi do sada izbio šesti svetski rat da je slušao njegove savete.

Bolton je položaj savetnika za nacionalnu bezbednost napustio u septembru. Rekao je da je podneo ostavku, dok je Tramp naveo da je otpušten.