Svetosavska akademija u Nikšiću: Sveti Sava ogledalo našeg identiteta

Novosti Online / V. K.

29. 01. 2020. u 20:40

Pozdravno slovo episkopa Budimljansko-nikšićkog Joanikija, koji nije mogao prisustvovali akademiji, pročitao je prota Dragan Krušić

Светосавска академија у Никшићу: Свети Сава огледало нашег идентитета
U prepunoj sali Nikšićkog pozorišta održana je Svetosavska akademija. Pozdravno slovo episkopa Budimljansko-nikšićkog Joanikija, koji nije mogao prisustvovali akademiji, pročitao je prota Dragan Krušić.


- Sveti Sava je ogledalo našeg identiteta, a vreme od osam vekova trajanja naše Crkve obeležila je borba za slobodu vere. Međutim, danas je protiv naše svete Crkve odnarođena vlast. Uzdamo se da će pravda pobediti. Ne smemo dozvoliti da naša vera bude ponižena, poručio je episkop Joanikije.


Na svetkovini u Nikšiću besedio je prof. dr Dragan Mastilović, dekan Filozofskog fakulteta Istočnog Sarajeva.


- Danas u svetu nema manjeg prostora a da ima toliko Hristovih vojnika, kao što je Crna Gora. Ona je danas svetionik slobodarstva - kazao je Mastilović, podsećajući na značaj imena i dela Svetog Save u srpskoj istoriji.



- Sveti Sava je utemeljio instituciju - Srpsku pravoslavni crkvu, koja je kroz vekove sačuvala srpski narod. Njeni neprijatelji nikada nisu uspeli da je unište.




Pratite nas i putem iOS i android aplikacije