"Nisam kriv i žalim zbog tragedije"

Slobodan Drobnjak optužen za železničku nesreću kod Bioča i dvojica rukovodica Željeznice Crne Gore izjavili da nisu krivi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.10.2006.

22:42

Default images

Drobnjak, mašinovođa lokalnog voza koji je kod Bioča sleteo u provaliju, je u nastavku glavnog pretresa u Osnovnom sudu u Podgorici izrazio žaljenje zbog tragedije i što i sam nije stradao u nesreći.

"Kunem se bogom da sam tog dana učinio sve što sam mogao i znao da se izbegne tragedija", kazao je mašinovođa Drobnjak koga optužnica tereti za "teško delo protiv bezbednosti saobraćaja", za koje je predviđena zatvorska kazna od jedne do osam godina zatvora.

Drobnjak je na suđenju kazao da je voz u Podgorici preuzeo u ispravnom stanju i da je po povratku iz Bijelog Polja prve probleme sa kočnicama i pritiskom uočio prilikom stajanja u Mojkovcu i Kolašinu.

On je naveo da je kvar na vozu prijavio u Bratonožicćima na 25. kilometru od Podgorice, gde je kondukteru kazao da prijavi kvar i da traži pomoćnu lokomotivu.

Drobnjak je rekao da je za to vreme postavio četiri "papučice" ispod točkova, kako bi obezbedio voz od samopokretanja, i da je aktivirao i ručne kočnice.

Tokom uviđaja su, međutim nađene tri papučice.

Prema svedočenju mašinovođe voz se pokrenuo i on je uleteo u voz. "To je bio let", opisao je Drobnjak brzinu voza koji je od kako se pokrenuo do izletanja u Bioču prešao skoro 14 kilometara.

Od 12 optuženih za tragediju kod Bioča pored Drobnjaka danas su ispitani i izvršni direktor Zzeljeznice Crne Gore Rešad Nuhodžić i njegov pomoćnik Momčilo Rakočević koji su saopštili da nisu krivi za "nesavesno vršenje nadzora nad javnim saobraćajem".

Nuhodžić je kazao da zbog transformacije u preduzeću nije bio "odgovorno lice" za donošenje spornog internog pravilnika i dopune tog pravilnika kojim je na relaciji do Bijelog Polja dozvoljena upotreba lokomotiva sa neispravnim kočionim blokovima, a koji je bio u suprotnosti sa opštim pravilnikom nekadašnje Jugoslovenske željeznice.

Nuhodžić i njegov pomoćnik Rakočević su izjavili da kvar na kočnicama nije uzrok tragedije u kojoj je stradalo 47 putnika, a više od 260 povređeno.

Suđenje će biti nastavljenlo 2. novembra, a sudija Branka Bošković je odbila predlog odbrane mašinovođe Drobnjaka o ukidanju pritvora njihovom klijentu.

Drobnjak je jedinini od 12 optuženih radnika željeznice koji se od nesreće nalazi u pritvoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: